fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Ruimteschip Enterprise | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan in 1977, maakte de eerste Space Shuttle een vlucht op de rug van een zwaar aangepaste Jumbojet.

De naam zou eigenlijk Constitution worden, maar op verzoek van Star Trek-fans werd het Enterprise. De NASA zat destijds ernstig om geld verlegen, en elk middel om de ruimtevaart te populariseren werd aangegrepen.

De Enterprise ging net als zijn naamgenoot nooit echt de ruimte in, maar werd gebruikt om het laatste (aerodynamische) deel van de landing te testen. ’t Was echt uitsluitend een vliegtuig dus. De shuttle was dan ook niet voorzien van de beruchte hittebestendige tegels, maar in plaats daarvan werden er blokken schuimrubber gemonteerd. Vreemd genoeg zaten er wèl schietstoelen in. Die waren juist bij latere shuttles goed van pas gekomen… Er zat ook geen hydrauliek in voor de wielen. Die wieldeuren knalden met explosive bolts open, en dan vielen de wielen gewoon door de zwaartekracht naar buiten.

De Enterprise staat nu in New York, bij het vliegdekschip-museum Intrepid.

Het maffe uithangbord fotografeerde ik ooit in Titusville. Jammer genoeg is het intussen verdwenen, zoals veel van die lekkere-nostalgische Space Coast Americana.

Boeing 747 met Space Shuttle

Goof Bakker

Columnist en mede-eigenaar van Up in the Sky. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button