fbpx
NieuwsNL NieuwsOpmerkelijkProfessionalSchiphol AirportVeiligheid

KMAR verdenkt Schipholmedewerkers van drugssmokkel

De Koninklijke Marechaussee (KMAR) heeft twee Schipholmedewerkers opgepakt op verdenking van drugssmokkel, zo meldt de KMAR.

Aanhouding

De KMAR heeft op 19 februari twee mannen van 33 en 34 jaar uit Amsterdam aangehouden die op Schiphol werkzaam zijn in het beveiligde gedeelte van de luchthaven. Beide mannen zijn aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De KMAR vermoedt dat de heren samenwerkten met meerdere andere verdachten in het beveiligde gedeelte van Schiphol.

Strafrechtelijk onderzoek

‘Deze aanhoudingen maken deel uit van een in augustus 2017 opgestart strafrechtelijk onderzoek van een team Zware Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee. Onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland, werd er onderzoek gedaan naar een crimineel samenwerkingsverband dat zich bezig hield met grootschalige invoer van verdovende middelen via de luchthaven Schiphol. Gedurende dit onderzoek kwamen er meerdere Schipholmedewerkers, werkzaam in de bagagekelder, de catering en schoonmaak, als verdachten in beeld. Deze verdachten hadden voor hun werk een Schipholpas waarmee zij het beveiligde gebied van de luchthaven konden betreden. Hierdoor hadden zij toegang tot locaties waar weinig mensen mochten komen zoals de bagage-afhandeling’, aldus de KMAR.

‘Grootste gemak’

De Marechaussee vervolgt: ‘in het strafrechtelijk onderzoek werd duidelijk dat de smokkelorganisatie met het grootste gemak koffers met heroïne en cocaïne aan boord van vliegtuigen plaatste die vertrokken vanuit Afrika en Zuid-Amerika. Deze koffers werden door tussenkomst van medewerkers van deze luchthavens heimelijk en ongeregistreerd aan boord gebracht. Bij aankomst in Nederland haalden bagagemedewerkers de koffers zo snel mogelijk uit het bagagesysteem en gaven deze door aan het catering- of schoonmaakpersoneel. De koffers werden vervolgens afgegeven aan een vrouw in Almere die in contact stond met de criminele organisatie in Afrika.’

Arrestaties

Verder meldt de KMAR nog dat ze al 12 personen gearresteerd hebben, waarvan er 9 werkzaam op Schiphol. Zij zijn echter weer op vrije voeten en ‘zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden.’ Ook trof de Marechaussee bij eerdere acties ‘ruim 100 kilo aan heroïne en cocaïne aan’ en werd er tijdens huiszoekingen ‘ruim 100.000 euro aan contact geld en goederen’ in beslag genomen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button