General aviationGoof DailyHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Conijn! | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan gisteren, opende de ongekroonde koning van de Nederlandse general aviation, Joost Conijn, het vliegseizoen. Met zijn prachtige OK-NUL 43 draaide hij een paar rondjes boven het heerlijke landschap aan weerszijden van de IJssel. Voor zijn passagier, vriend Ahmed Issa uit Kandahar, moet de cultuurschok fors geweest zijn.

Ik ken Joost al zeker twintig jaar. We ontmoetten elkaar, ik meen in 1998, op het vliegveld van Merrit Island, USA, waar Joost na een aantal malen zonder enige vorm van brevet gevlogen te hebben in zijn zelfgebouwde vliegtuig, bezig was een pilots license te halen.

De theorie was nogal een dingetje, want zijn Engels was destijds nog abominabel (gisteren hoorde ik hem toevallig voor het eerst redelijk goed Engels spreken), maar als ik hem uitlegde wat er met de vraag bedoeld werd gaf hij zonder één aarzeling meteen het juiste antwoord.

Joost’s boek, Piloot van goed en kwaad, doet niet alleen verslag van zijn opmerkelijke reis met de OK-43 naar Dar Es Salaam, maar geeft en-passant veel inzicht in de fascinerende bezigheid van het zelf-vliegen.

Uit die tijd stamt ook zijn idee over vliegen: je moet niet te veel voorbereiden, anders ga je niet.

Na lezing van het boek hebben al verschillende mensen de stap naar het halen van een brevet genomen. Mocht u Joost googlen, vergeet dan niet te zoeken naar zijn opmerkelijke tocht met een houten auto, lopend op hout (kentekenbewijs / brandstofsoort: hout), naar Tsjernobyl.

Joosts toestel is na afspraak (via [email protected]) te bezichtigen in Hangar 61 op Teuge. U wordt dan wel geacht het boek aan te schaffen voor de vriendenprijs van 15 euro.

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button