IndustrieLiefhebberMilitairNieuws

Lockheed Martin biedt F-16 aan India aan als “F-21”

Lockheed Martin heeft een nieuwe versie van de F-16 onthuld, tijdens de AeroIndia show op Yelahanka. Het type heeft als merknaam ‘F-21’ gekregen, zo maakte het bedrijf bekend in een persbericht.

Tata

Volgens Lockheed Martin is de F-21 speciaal ontwikkeld voor de Indiase luchtmacht. Als de Indiase luchtmacht de F-21 zou aanschaffen, worden de toestellen in India gebouwd. Hiervoor wil Lockheed samen gaan werken met de Indiase Tata Group.

Competitie

De huidige competitie gaat om 114 toestellen, waarbij Lockheed het moet opnemen tegen Boeing (F/A-18E/F Super Hornet), Dassault (Rafale), Eurofighter (Typhoon), Saab (JAS-39E/F Gripen) en UAC (MiG-35). In 2012 verloor Lockheed Martin een eerdere competitie, toen India de Rafale verkoos boven de F-16IN, een sterk gemoderniseerde versie van de F-16.

Ontwerp

Om niet weer te worden weggezet door de concurrentie als een ‘verouderd’ vliegtuigtype, heeft Lockheed Martin het type een nieuwe aanduiding gegeven. Na de verloren competitie werd beweerd dat India de F-16 niet had gekozen omdat het ontwerp van de F-16 als ‘te oud’ werd beoordeeld. De F-21 heeft een aantal nieuwe kenmerken, zoals een groot touchscreen in de cockpit en een intrekbare bijtankbuis. Net als de nieuwste F-16 versies, beschikt de F-21 over een moderne boordradar. Volgens Lockheed Martin heeft het toestel verder technologie aan boord die is afgeleid van de F-22 en F-35, om te benadrukken dat het vooral een zéér modern toestel is. De type-aanduiding verwijst hier ook naar; F-21 betekent ‘Fighter for the 21st century’, gevechtsvliegtuig voor de 21e eeuw.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button