fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsOpinie

De Aziaten.. die komen niet, ze zijn er al | Column Lodewijk

Het mag bekend verondersteld worden dat ontelbare hordes toeristen uit China, Japan en India in toenemende mate Europa bezoeken – vaak tot vreugde van de plaatselijke bestuurders en tot wanhoop van de bewoners zelf.

Het is een trend die niet te stoppen lijkt, en niemand weet waar het eindigt. Verwordt Europa langzamerhand tot één groot openluchtmuseum? Ik sluit het niet uit. (Men leze er de recente roman ‘Hotel Grand Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer op na.)

Wat mij opvalt, is dat ‘Aziaten’ (excuus voor deze generalisatie van het grootste continent ter wereld, maar ik bedoel gewoon mensen die in Azië wonen) de laatste twee, drie jaar een vast percentage lijken te hebben ingenomen van vrijwel álle Europese vluchten. Ik zou zeggen tot we een kwart van alle reizigers. Dat was 10 jaar geleden nog niet het geval.

Of je nou vliegt van Schiphol naar Oslo, van Malta naar Warschau of van Londen naar Athene, overal zitten ze: Chinezen-met-mondkapjes, Japanners met te grote koptelefoons, en Koreanen met gadgets die we hier pas over twee jaar zien. Mijn persoonlijke ervaring: ze zitten vooral áchterin het vliegtuig, vlakbij de toiletten. Ben ik hier toevallig een diep psychologisch fenomeen op het spoor?

Ik vraag me wel eens af: zijn dat nou allemaal toeristen? Een makkelijke aanname, maar waarschijnlijk ook een nogal luie, en onjuiste. Want hoeveel van deze medepassagiers zijn hier regelmatig voor zaken? Hoeveel wonen er hier? Hoeveel spreken er een lokale taal?

Ook ben ik benieuwd in hoeverre eenzelfde beeld te zien is in Azië zelf. Zit in China ook een kwart van de vliegtuigen vol met Westerse toeristen/zakenlui/inwoners? Aangezien ik nog nooit op een binnenlandse vlucht in China of Japan gezeten heb, weet ik het antwoord helaas niet. In India heb ik dat wel gedaan, en toen waren mijn collega’s en ik altijd de enigen. We werden zelfs enigszins vreemd aangekeken, kreeg ik de indruk. Dat kan natuurlijk toeval geweest zijn, maar ik denk toch dat de percentages aanzienlijk nog lager liggen.

De vraag is hoe lang dat nog zo blijft. Als wat de historici beweren waar is, dat de 21ste eeuw de eeuw van China is en wordt (waar de 20ste eeuw die van Amerika was, en de 19de eeuw die van Engeland), dan zou je verwachten dat het beeld in China zelf ook snel aan het veranderen is. Daar zullen dan enorme hoeveelheden Amerikanen, Engelsen en Nederlanders de vliegtuigen gaan bevolken.

Moeten we nou blij zijn met zulke globale ontwikkelingen? Dat laat ik aan u. Zelf vind ik in elk geval best leuk. Als je dan toch veel reist, dan kun je maar beter een beetje interessante mensen om je heen hebben.

Bestel nu dit unieke schaalmodel van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een schaalmodel van de KLM B747-400 inclusief LED-verlichting. Het model is bijna 50cm lang, schaal 1:150. Bestel nu extra voordelig bij Up in the Sky: slechts €99,95 inclusief gratis verzending.

Lodewijk Oudshoorn

Columnist. Lodewijk Oudshoorn werkt bij een internationale financiële instelling. Hij is frequent flyer bij loyaliteitsprogramma’s van KLM, Emirates en British Airways. Vanaf Schiphol vliegt hij wekelijks naar diverse bestemmingen in Europa en Azië.

Gerelateerde artikelen

Back to top button