fbpx
LiefhebberMilitairNaast het nieuws

Saab op koers met Gripen E | Achtergrond

Saab ligt op koers met de productieplannen van de nieuwste variant van de Gripen, de JAS39E/F. Dat maakte Hakan Buskhe, CEO van de defensie tak van het Zweedse bedrijf vorige week bekend.

Gripen E

De Gripen E, een doorontwikkeling van de Saab JAS-39 Gripen, wordt sinds begin dit jaar geproduceerd. De Zweedse luchtmacht heeft een order uitstaan voor 60 exemplaren van dit nieuwe model. Naar verwachting zullen de eerste toestellen vanaf 2021 in dienst komen bij de Zweedse luchtmacht. De ‘Initial operational capability’ zal vanaf 2023 zijn en vanaf dat moment is de Gripen E beperkt inzetbaar. Het is mogelijk dat deze order wordt uitgebreid. De Zweedse Commandant der Strijdkrachten heeft onlangs aangegeven dat hij kijkt naar een optie voor nog eens 60 stuks.

Brazilië

Ook Brazilië heeft een order geplaatst voor 36 Gripen E (eenzitsmodel) en Gripen F (tweezitsvariant) toestellen. Saab is voor deze order een samenwerkingsverband aangegaan met het Braziliaanse Embraer. Uiterlijk in 2024 moeten alle toestellen afgeleverd zijn aan de Braziliaanse luchtmacht (Força Aérea Brasileira). Saab is nog in onderhandeling met Brazilië over een aanvullende order.

Zwitserse F/A-18 Hornet vuurt het boordkanon © Robert Arts

Export-kandidaten

SAAB hoopt de Gripen E/F aan nog meer landen te kunnen verkopen. Eén van de mogelijke kopers is Zwitserland. SAAB was eerder al in de running om de Gripen C/D te leveren, ter vervanging van de F-5 Tiger. Een referendum in 2014 onder de Zwitserse bevolking hield dat in echter tegen. Behalve de F-5 is nu echter ook de F/A-18 Hornet bijna aan vervanging toe, dus mag de Zweedse vliegtuigfabrikant het nogmaals proberen. Het Zwitserse volk mag in een nieuw referendum wederom een stem uitbrengen, al zal de regering uiteindelijk mogen beslissen welk type gevechtsvliegtuig wordt aangeschaft. SAAB biedt Zwitserland tussen de 30 en 40 Gripens aan. Een beslissing hierover wordt in de loop van volgend jaar verwacht.

Een CF-18 Hornet van de Canadese luchtmacht © Leonard van den Broek

Canada

Canada is ook gebruiker van de F/A-18 Hornet en daar gaat het proces van de vervanging ook niet soepel. Recentelijk heeft Canada namelijk als tussenoplossing tweedehands Hornets overgenomen van Australië. Behalve SAAB dingen ook andere fabrikanten mee om de Canadese order: Eurofighter met de Typhoon, Boeing met de F/A-18E/F Super Hornet en Lockheed Martin met de F-35.

Finland

Een andere F/A-18 Hornet gebruiker is Finland, dat voor 2021 een keuze zal maken over een opvolger. SAAB biedt Finland 64 Gripens aan. Ook hier heeft de Zweedse vliegtuigfabrikant stevige concurrentie van Boeing. Het Amerikaanse bedrijf heeft namelijk toestemming gekregen van de Amerikaanse overheid om na Australië ook Finland de optie te bieden om de EA-18G Growler aan te schaffen.

India

In 2008 verloor SAAB de competitie van Dassault, dat een order binnensleepte van de Indiase luchtmacht voor 126 Rafale gevechtsvliegtuigen. Uiteindelijk werd deze bestelling teruggebracht tot 36 toestellen. India heeft nu een nieuwe selectieprocedure gestart, ditmaal voor 110 toestellen ter vervanging van de MiG-21 en MiG-27. Belangrijke voorwaarde voor India is dat de productie grotendeels (85%) in India kan plaatsvinden. Als India voor de Gripen E kiest, belooft SAAB bovendien een volledige overdracht van technologie.

Kroatië

Als laatste kijkt Saab naar de wensen van Kroatië. Dit land had een deal om tweedehands F-16’s over te nemen van Israel. De Amerikaanse overheid blokkeerde deze deal echter, vanwege de upgrades die in de Israelische toestellen zijn geplaatst. Het land moet dus opnieuw op zoek naar een opvolger voor de sterk verouderde Mig-21 vloot.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button