IncidentenLiefhebberMilitairNieuws

USAF F-15 vuurt raketten af vanwege probleem met landingsgestel

Een Amerikaanse F-15C van de Oregon Air National Guard moest afgelopen woensdag een voorzorgslanding maken op zijn thuisbasis, Portland International Airport. Dit meldt het Amerikaanse blog The Drive.

Remkabel

Het gevechtsvliegtuig had na de start een probleem met het landingsgestel. Omdat één van de hoofdwielen niet kon worden ingetrokken, besloot de piloot een voorzorgslanding te maken. Daarbij werd gebruikt gemaakt van de remkabels aan het begin van de baan.

Luchtdoelraketten

De F-15 was op een QRA-trainingsmissie, ter verdediging van het luchtruim. Vanwege deze missie was het vliegtuig bewapend met een aantal luchtdoelraketten. De piloot besloot om eerst alle raketten boven zee af te vuren, alvorens terug te keren naar de thuisbasis. Deze ‘live’ raketten zijn voorzien van springstof, wat een gevaar zou kunnen opleveren tijdens de voorzorgslanding. Volgens een schatting van The Drive, kostte het afvuren van deze raketten tenminste 4,5 miljoen US dollar.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button