Air France-KLMEditors choiceKLMNieuwsNL nieuwsProfessional

Nederlandse staat vergroot greep op Air France-KLM

De Nederlandste staat vindt het nodig om haar greep op Air France-KLM te vergroten en heeft een pakket aandelen gekocht in de holding. Dat maakten minister Wopke Hoekstra van Financiën en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dinsdagavond bekend.

KLM

De Nederlandse overheid wil meer te vertellen hebben over de toekomst van de Nederlandse luchtvaart door een aandelenbelang te nemen in het moederbedrijf van KLM. Op dit moment is dat belang al 12,68 procent, zo zei minister Hoekstra. Daarvoor is 680 miljoen euro betaald.

Schiphol 

“Het is de intentie dit uit te breiden tot een belang dat gelijkwaardig is aan dat van de Franse staat”, aldus Hoekstra. Dat is 14,3 procent. Volgens beide ministers is het nemen van een belangrijk aandeel in Air France-KLM de enige manier om de Nederlandse belangen, lees dat van Schiphol en KLM, te waarborgen. 

Smith

“De afspraken uit het verleden boden te weinig zekerheden naar de toekomst toe”, aldus Hoekstra. Hij refereerde aan de gesprekken die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden tussen de ministeries en de nieuwe topman van Air France-KLM, Benjamin Smith. “Die hebben niet geleid tot verbeterde afspraken. Er worden steeds meer beslissingen genomen door de holding en we hebben daar te weinig invloed op.” 

Elbers

Precies een week geleden werd bekend dat KLM-topman Pieter Elbers mocht aanblijven in zijn functie, hier was publiekelijk discussie over ontstaan, aangezwengeld door Parijs. “De discussie over Pieter Elbers was geen aanleiding maar wel een illustratie van de verhoudingen”, zei Hoekstra daarover. Hoekstra benadrukte dat de toekomst van KLM wel binnen Air France-KLM ligt en dat het geheel ‘concurrerender kan en moet worden’.

Tags

Eva Schouten

Senior editor. Eva is financieel-economisch journalist met een bijzondere belangstelling voor de luchtvaartsector. Behalve voor Up in the Sky, werkt Eva als freelancer voor het Algemeen Dagblad en andere kranten van De Persgroep.

Gerelateerde artikelen

Back to top button