Air France-KLMKLMNieuwsNL nieuwsProfessional

Belang Delta en China Eastern in Air France-KLM kleiner

Het aandelenbelang dat Delta Air Lines en China Eastern houden in Air France-KLM is verwaterd tot 8,8 procent. Dat bevestigt een woordvoerster van het moederbedrijf van KLM desgevraagd aan Up in the Sky.

Staat 

De Nederlandse staat is met een belang van 12,68 procent inmiddels de op één na grootste aandeelhouder in Air France-KLM, na de Franse overheid met 14,3 procent.

KLM

In de zomer van 2017 maakten Air France-KLM, Delta en China Eastern bekend dat laatstgenoemden ieder een aandelenbelang van 10 procent kochten in Air France-KLM, de holding waar zowel Air France als KLM onder vallen. Daartoe werd het aandelenkapitaal van Air France-KLM met 751 miljoen euro vergroot. Beide airlines kregen een bestuurder aan tafel in Parijs. 

Kapitaal 

“Delta en China Eastern kochten 10 procent van de aandelen (in Air France-KLM, red.), een paar weken later verwaterde hun belang tot 8,8 procent na een nieuwe vergroting van het kapitaal”, aldus de woordvoerster van Air France-KLM. Minister Hoekstra van Financiën maakte dinsdagavond bekend dat de Nederlandse staat al enige tijd bezig was een belang op te bouwen in Air France-KLM om zo de greep op het moederbedrijf van KLM te vergroten.

Afspraken 

In het verleden zijn weliswaar afspraken gemaakt over de verhoudingen binnen de holding en garanties gegeven met betrekking tot de positie van Schiphol, maar die afspraken zijn op korte termijn opzegbaar door Air France-KLM. Volgens Hoekstra was het nodig dat de Nederlandse staat direct zeggenschap krijgt over wat er in Parijs gebeurt om de positie van KLM en Schiphol te waarborgen.   

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button