fbpx
NieuwsProfessionalVeiligheidVliegvelden

‘Proefpersoon probleemloos met bomgordel langs security Brussels Airport’

Een zogeheten ‘mystery passenger’, oftewel een proefpersoon die de beveiliging op Brussels Airport uittestte, kon probleemloos met een nagemaakte bomgordel de security passeren, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Bomgordel

De proefpersoon, die anoniem zijn verhaal vertelt aan het nieuwsmedium, vertelt dat hij op 1 oktober van vorig jaar de security moest testen op de Brusselse luchthaven. “De gordel zag er erg geloofwaardig uit, met draadjes, een detonator en een stof die dezelfde dichtheid had als echte explosieven. Ik droeg hem met een elastische klittenband rond mijn middel. Toen ik gefouilleerd werd, deed ik me voor als buitenlandse passagier die geen Nederlands sprak. Ik gebaarde dat ik last had van m’n rug en liet uitschijnen dat ik een soort van harnas droeg. Tot mijn grote verbazing mocht ik doorlopen.”

Mes

Nadat hij langs de beveiliging was gekomen, legde hij nog meer problemen bloot. “Diezelfde dag heb ik de security ook tot twee keer toe omzeild met een valse personeelsbadge én kon ik ongemerkt een mes meesmokkelen.”

G4S

Beveiligingsbedrijf G4S is verantwoordelijk voor de beveiliging op Brussels Airport en zet daat zo’n 850 tot 900 mensen voor in. De Belgische vakbond ACOD vertelt dat het incident bij de minister van mobiliteit is neergelegd, maar dat ze vijf maanden later nog steeds op concrete maatregelen wachten.

Aanslag

De onthulling is extra pijnlijk omdat de aanslag op het Brussels Airport van 22 maart 2016 nog vers in het geheugen ligt. In totaal gingen er bij de aanslagen twee bommen af op het vliegveld waarbij zestien mensen om het leven kwamen. Een uur later werd ook metrostation Maalbeek getroffen door een aanslag, waarbij zestien doden vielen. In totaal raakten 324 mensen gewond.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button