fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Boeing onthult nieuw type onbemand gevechtsvliegtuig

Tijdens de Australian International Airshow in Avalon (Australië) onthulde Boeing Australia een nieuw soort onbemand gevechtstoestel, de ‘Boeing Airpower Teaming System’ (ATS). Dit maakte Boeing bekend in een persbericht.

Concept

Het vliegtuig wordt ontwikkeld door de Australische tak van Boeing, in samenwerking met de Australische luchtmacht en de Australische regering. Het is de bedoeling dat de ATS in Australië zal worden geproduceerd, ook voor de buitenlandse markt. Als eerste zal er nu een concept-demonstratietoestel worden gebouwd onder de naam ‘Loyal Wingman – Advanced Development Program’.

Ondersteunen

‘Loyal Wingman’ (‘trouwe vleugelman’) geeft duidelijk aan waarvoor het vliegtuig wordt ontwikkeld: samen met bemande militaire toestellen in een ‘slim team’ gevechtsmissies uitvoeren, door bepaalde ondersteunende taken uit te voeren. Wat de ATS precies zal kunnen, is nog niet duidelijk. Volgens Boeing zullen de vliegprestaties ‘als die van een straaljager’ zijn, met een vliegbereik van 3700 kilometer. De ATS kan met diverse sensoren worden uitgerust, voor bijvoorbeeld verkenning en elektronische oorlogsvoering.

Zelfstandig

Door middel van kunstmatige intelligentie zou de ATS zelfstandig naats andere vliegtuigen kunnen vliegen en een veilige afstand kunnen bewaren. Ook moet het toestel zelfstandig kunnen opereren. De eerste vlucht van het conceptuele ‘loyal wingman’ vliegtuig staat gepland voor 2020.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button