fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Singapore kiest definitief voor F-35

Singapore heeft besloten om vier Lockheed Martin F-35’s aan te schaffen voor de Singaporese luchtmacht, met een optie op nog eens acht toestellen. Dit maakte de Singaporese minister van Defensie bekend in een speech voor de parlementaire defensiecommissie.

Toestemming

Minister Ng Eng Hen zei dat in een ‘Letter of Request’ zal worden gevraagd om de levering van vier F-35’s. Met dit -relatief geringe- aantal toestellen zal een uitgebreid test- en evaluatieprogramma worden doorlopen. Het Amerikaanse Congres moet overigens nog wel toestemming geven voor de levering aan Singapore.

Kosten

De exacte prijs per toestel is niet bekend gemaakt. Dit zal onder meer afhangen van het subtype dat aangeschaft zal worden. De F-35B STOVL versie (die verticaal kan landen) is duurder dan de F-35A, die Nederland heeft gekocht. Volgens minister Ng zullen de kosten van het opereren van een F-35 vloot, inclusief het onderhoud gedurende de volledige levensduur, niet meer zijn dan van de F-15SG. De Singaporese luchtmacht beschikt over 40 stuks van de Boeing F-15SG, een variant van de F-15E Strike Eagle die speciaal voor Singapore is ontwikkeld.

Vervanger

In januari was al bekend geworden dat Singapore een uitgesproken voorkeur had voor de F-35, als vervanger voor de F-16. De kans is groot, dat het niet zal blijven bij vier of twaalf toestellen. De Singaporese luchtmacht beschikt op dit moment over 60 F-16’s, die nu ongeveer 20 jaar oud zijn.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button