AirlinesGolf-regioIndustrieNieuwsNL nieuwsProfessionalRoutes

Qatar en EU sluiten deal over eerlijke concurrentie in de lucht

Golfstaat Qatar en de Europese Unie (EU) hebben in Brussel een overeenkomst gesloten met betrekking tot eerlijke concurrentie in de luchtvaart, zo meldt de Europese Commissie (EC).

Overeenkomst

In het persbericht laat de EC weten dat de overeenkomst, die op maandag 4 maart werd ondertekend, ‘de regels en normen voor vluchten tussen Qatar en de EU zal verbeteren en een nieuwe mondiale benchmark vormen door zich te houden aan sterke, eerlijke concurrentiemechanismen. Daarnaast bevat de overeenkomst bepalingen die normaal niet onder bilaterale luchtvervoersovereenkomsten vallen, zoals sociale of milieuaangelegenheden.’

Openstelling

De overeenkomst bevat de volgende elementen die de EC heeft uitgelicht:

  • Een geleidelijke openstelling van de markt over een periode van vijf jaar voor de EU-lidstaten die de rechtstreekse verbindingen voor passagiers nog niet volledig hebben geliberaliseerd: België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland.
  • Bepalingen betreffende eerlijke concurrentie met krachtige handhavingsmechanismen om verstoringen van de mededinging en misbruiken te voorkomen die een negatief effect hebben op de activiteiten van EU-luchtvaartmaatschappijen in de EU of in derde landen.
  • Transparantiebepalingen in overeenstemming met internationale rapportage- en accountingsstandaarden om ervoor te zorgen dat de verplichtingen volledig worden nagekomen.
  • Bepalingen inzake sociale aangelegenheden die de partijen verbinden om het sociale en arbeidsbeleid te verbeteren.
  • Een forum voor vergaderingen over alle problemen en mogelijke verschillen in een vroeg stadium, plus mechanismen om geschillen snel op te lossen.
  • Bepalingen ter vergemakkelijking van zakelijke transacties, met inbegrip van de verwijdering van bestaande verplichtingen voor EU-luchtvaartmaatschappijen om via een lokale sponsor te werken.

Staatssteun

Al jaren klagen Europese maatschappijen over de oneerlijke concurrentie met de airlines uit de Golfstaten. Zij zouden financiële staatssteun ontvangen en daardoor hard kunnen groeien. In de Europese Unie wordt dat soort staatssteun als illegaal gezien. Zowel Qatar Aiways en Emirates hebben deze aantijgingen altijd ontkend.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/