Goof DailyNaast het nieuwsRuimtevaart

Yuri! | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan in 1934, werd Yuri Gagarin geboren. De eerste mens in de ruimte, zeg ik er voor de jongeren bij. De man begon zoals veel ruimtevaarders z’n carrière als straaljagerpiloot. 

Vreemd eigenlijk. Want behalve een noodzakelijke dosis doodsverachting hebben de twee jobs hebben niet veel gemeen. Onafhankelijk Russisch èn Amerikaans onderzoek tijdens de Koude Oorlog wees bijvoorbeeld uit dat vrouwen geschikter zijn als ruimtevaarder dan mannen. Vrouwen raken minder snel in paniek, functioneren beter onder pijn, en combineren verschillende zintuiglijke waarnemingen handiger, zeg ik uit het hoofd. We schieten dus al decennia lang niet het optimale mensentype de ruimte in.  

De prestatie van de Russen om al in 1961 een mens in de ruimte te brengen wordt maar nauwelijks overtroffen door de Amerikaan op de Maan in 1969. En het geëxperimenteer met Space X verhult een beetje het beschamende feit dat het Westen momenteel niet eens meer in staat is een mens in de ruimte te brengen. Eerlijk is eerlijk: Russen hebben nog steeds nauwelijks een behoorlijke broodrooster kunnen ontwikkelen. Wij huren momenteel geavanceerde rakettechnologie in bij Wladimir Poetin, met via onze superieure broodroosters verdiend geld.

Een toepasselijke anekdote, in dit verband. Ooit kocht een collega Yak-vlieger een westerse parachute, maar dom genoeg een rugmodel in plaats van de originele Russische seat chute. Mede door ‘s mans forse embonpoint was de stick niet meer volledig rond te bewegen. De Russische instructeur keek vanaf de vleugel meewarig het schouwspel van de wanhopig in het rond malende piloot aan. 

En sprak vervolgens bedaard, in zijn prachtige Russo-English: “There were a looht of theengs wwrrroong in the Soovjet Yooenion. But not this airrplane. So don’t trry to make it betterrr. It is perrfect as it is.”

Goof Bakker

By the way: chapeau Turkish, voor het vakkundig terugvliegen van drie circusleeuwen naar Afrika.  

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op  www.goofbakker.nlwww.upinthesky.nl en bij tijd en wijle NRC.

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button