fbpx
IncidentenNieuws

Ethiopian 737 MAX neergestort: 157 doden | Update

Een Boeing 737-8 MAX van Ethiopian Airlines is kort na vertrek neergestort. Dat maakte de minister-president van Ethiopië bekend. Niemand van de 157 inzittenden overleefde de crash. De piloten hadden problemen gemeld via de radio en hadden toestemming terug te keren naar het vliegveld. De vlucht ging van de hoofdstad Addis Ababa naar Nairobi, Kenia. Het is de tweede MAX in korte tijd die neerstort.

157 mensen aan boord

Er waren 149 passagiers en acht crewleden aan boord. Niemand heeft het ongeluk overleefd. Aan boord bevonden zich mensen met 33 nationaliteiten. De lijst met daarop vijf Nederlandse slachtoffers is ingetrokken en vervangen door een lijst waarop geen Nederlanders staan. De maatschappij zegt in een verklaring dat een team, waaronder de CEO, op de crashsite aanwezig is.

6 minuten

Het gaat om vlucht ET302 uitgevoerd door de MAX met registratie ET-AVJ. Het toestel was volgens de maatschappij om 8:38 uur lokale tijd (6:38 uur in Nederland) opgestegen. Zes minuten later (8:44 uur lokale tijd, 6:44 uur Nederlandse tijd) was er geen contact meer, aldus Ethiopian. In een persconferentie zegt de CEO van Ethiopian dat de piloten de verkeersleiding hebben laten weten problemen met het toestel te hebben. Ze hadden toestemming terug te keren. Het toestel verdween om 8:41 uur van de radar, blijkt uit data van Flightradar24. De website geeft aan in die regio slechts beperkte dekking te hebben.

50 kilometer

Het toestel is neergestort in de buurt van Bishoftu, Ethiopië. Dat ligt op zo’n 50 kilometer van het vliegveld. Volgens Aviation Safety Network was het weer goed met meer dan 10 kilometer zicht en een paar wolken op 2500 voet. Voorlopige data van Flightradar24 laat zien dat het toestel na opstijgen redelijk vergelijkbaar met andere vluchten stijgt, maar na één tot twee minuten weer sterk daalt om daarna hard te stijgen.

4 maanden

Het toestel was 4 maanden oud, het werd op 15 november afgeleverd aan Ethiopian, minder dan drie weken naar de Lion Air 737MAX crash. Aan boord van de Ethiopian zijn 144 economystoelen en 16 in businessclass. De maatschappij had tot vandaag een vloot van vijf MAX toestellen. De eerste werd op 30 juni 2018 in ontvangst genomen.

2e crash

Boeing zegt diep mee te leven met de nabestaanden. Er staat een team van technici klaar om af te reizen naar Ethiopië. Dit zal gebeuren onder leiding van de Amerikaanse veiligheidsraad, NTSB.

Het is de tweede Boeing 737 MAX die gecrasht is. Op 29 oktober 2018 in de ochtend stortte Lion Air-vlucht 610 neer in de Javazee. De 181 passagiers en 8 bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. In de vlucht ervoor waren er problemen met de hoogte en snelheidsmetingen. Ook dit toestel crashte kort na take-off. De eerste MAX werd in mei 2017 geleverd. Er zijn zo’n 3.700 bestellingen en het is daarmee het snelst verkopende toestel in de geschiedenis van Boeing.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button