Goof DailyNaast het nieuws

Wrak! | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan in 1941 trok de Handley Page Halifax voor het eerst ten strijde. 

De Engelsen hebben nogal de neiging elke naaimachine, elke pannelap en elke grasmaaier van vroeger te bewaren, en in een museum onder te brengen en er eindeloos op te poetsen, en er over te mijmeren en te filosoferen, dus het moet ze veel verdriet gedaan hebben toen opeens bleek dat er na de oorlog niet één complete Halifax overgebleven was.  

Tot er plots een paar Noorse vissers kwamen melden dat er eentje op de bodem van een Fjord lag. Hoera! Cheers Mate!De Engelsen, creatief en origineel als ze zijn, besloten het toestel niet te restaureren (geloof me, dat gebeurt regelmatig met nog veel verder vergane wrakken!) maar het toestel gewoon tentoon te stellen zoals het uit het Noorse fjord getakeld was. 

Deze ene Halifax was overigens ooit ingezet om het in een Noorse fjord gevluchte slagschip Tirpitz aan te vallen, en ging bij het uitvoeren van die taak ten onder. 

Doet me denken: twintig jaar geleden ben ik eens op de bonnefooi naar Berlijn gereden om een piloot op te zoeken die bij de verdediging van dat beroemde slagschip betrokken was geweest. Ene Heinz Orlowski, intussen al lang overleden. Maar da’s een ander verhaal, komt nog wel eens. 

Goof Bakker 

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nl, en binnenkort ook weer een artikel in NRC over de Twin Mustang.

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button