fbpx
Eindhoven AirportFrequente reizigersNieuwsNL NieuwsRotterdam The HagueToekomst NL luchtvaart

‘Kamermeerderheid wil groeistop Eindhoven en Rotterdam Airport’

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een voorlopige groeistop voor de vliegvelden van Eindhoven en Rotterdam, zo blijkt uit een rondgang van de NOS.

Steun

De Tweede Kamer steunt met de voorlopige groeistop voor Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport een pleidooi van D66 en de ChristenUnie. Beide partijen willen dat de groeiplannen ‘voorlopig in de ijskast’ komen te staan.

Omwonenden

Volgens Eppo Bruins van de ChristenUnie moeten de omwonenden centraal komen te staan. Jan Paternotte van D66 vindt dat er gekeken moet worden of de luchtvaart op regionale luchthavens stiller en schoner kan. ‘Over een aantal jaren kunnen we dan weer verder kijken.’

Vakantiebestemmingen

Volgens Paternotte hebben de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam geen belangrijke economische functie. ‘Er komen alleen maar meer vluchten bij naar bestaande vakantiebestemmingen, daar heb je weinig aan.’ Ook hebben ze volgens hem geen overloop-functie voor Schiphol, aldus de NOS.

Groei

Over de groei van beide luchthavens is niets afgesproken in het regeerakkoord. Minister Cora van Nieuwenhuizen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou pas op z’n vroegst dit najaar een beslissing over de groei van regionale luchthavens willen nemen.

Verbaasd

Coalitiepartij CDA heeft begrip voor het pleidooi van D66 en de Christenunie. Ook de oppositiepartijen steunen de voorlopige groeistop. De VVD is echter verbaasd. Volgens Remco Dijkstra van de VVD zijn er nog geen concrete aanvragen met betrekking tot groei van de luchthavens en is het ‘voorbarig’ om daar nu al uitspraken over te doen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button