NieuwsNL nieuwsProfessional

Milieuorganisatie stapt uit overleg verduurzaming luchtvaartsector

De milieuorganisatie ‘Natuur & Milieu’ stapt na een halfjaar uit het overleg over verduurzaming van de luchtvaartsector, zo meldt de milieubeweging.

Houdgreep

De organisatie stapt uit het overleg met betrekking tot het ‘Ontwerpakkoord Duurzame Luchtvaart’, dat in juni vorig jaar in het leven werd geroepen. Tijdens de onderhandelingen constateerde de organisatie dat ‘de luchtvaartsector het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die de onderhandelingen leidde, gevangen houdt in een zeer effectieve houdgreep. De sector wist vakkundig afspraken voor een ambitieuze CO2-doelstelling uit de teksten te houden. De plannen blijven steken bij innovatie in de sector. Hoewel innovatie ook nodig is, zijn de plannen volstrekt onvoldoende om de uitstoot van de luchtvaart significant omlaag te krijgen.’ De organisatie stuurde een brief naar de Tweede Kamer waarin Natuur & Milieu afstand neemt van het ‘Ontwerpakkoord Duurzame Luchtvaart’ in de huidige vorm.

Één

Tijdens de onderhandelingen nam Natuur & Milieu namens Greenpeace en Milieufederatie Noord-Holland deel aan de gesprekken die zouden moeten leiden tot een verduurzaming van de luchtvaartsector. “Met ruim twintig onderhandelaars uit de sector aan tafel, tegenover slechts één stoel voor de milieubeweging, werden de onderhandelingen gedomineerd door sectorbelangen in plaats van klimaatbelangen”, aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Mileu. ‘Van een breed gedragen maatschappelijk akkoord is dan ook in de verste verte geen sprake.’

Groei

Daarnaast meldt Demmers dat de sector wilde verduurzamen als de groei van de luchtvaart niet ter discussie zou worden gesteld. Demmers: ‘een compleet wereldvreemde randvoorwaarde voor klimaatonderhandelingen. De CO2-uitstoot van de sector kan simpelweg niet dalen als het aantal vluchten blijft groeien. Dat is alsof de bemanning van een zinkend schip zegt: we gaan alleen hozen als we het lek in de bodem niet hoeven te dichten.’ Volgens de directrice van Natuur & Milieu wordt in het ontwerpakkoord met geen woord over groeibeperking gerept.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button