fbpx
MilitairNieuwsProfessionalVliegtuigen

Boeing hervat levering KC-46A

De Amerikaanse luchtmacht heeft afgelopen maandag weer een Boeing KC-46A aan haar inventaris toegevoegd. Dit meldt Reuters op haar website. De levering van dit nieuwe tankvliegtuig lag tijdelijk stil vanwege problemen met het productieproces.

Vreemde voorwerpen

Vorige maand werd de levering van de Boeing KC-46A stop gezet toen bleek dat er in één van de nieuwe tankvliegtuigen zogeheten foreign object debris (FOD) werd gevonden. Er werd onder andere gereedschap aangetroffen in een reeds afgeleverd tankvliegtuig. De Amerikaanse luchtmacht staakte hierop de leveringen en verplichtte Boeing tot inspecties van de tankers die de Amerikaanse luchtmacht al heeft ontvangen en de nog niet afgeleverde tankers die bij de vliegtuigfabrikant nog in de productiehallen stonden. Na ruim een week werd op 28 februari weer begonnen met testvluchten. Boeing heeft toegezegd aanvullende kwaliteitscontroles uit te voeren en een extra check te verrichten of er geen FOD aanwezig is.

Vertraging

De eerste Boeing KC-46A werd na een vertraging van anderhalf jaar officieel op 10 januari van dit jaar overhandigd aan de US Airforce. Een reeks aan ontwerp- en productie problemen lag hieraan ten grondslag. Er zijn bijvoorbeeld problemen met de camera die aan de refueling boom zit en er is een gebrek aan volledige refueling pods die aan de vleugel bevestig kunnen worden.

2017

Officieel had Boeing voor augustus 2017 al achttien operationele KC-46A tankers afgeleverd moeten hebben aan de USAF met eveneens negen refueling pod sets en twee extra Pratt & Whitney motoren. Vanwege de opgelopen vertragingen zal Boeing dit waarschijnlijk pas na 2020 halen. De vliegtuigfabrikant houdt wel vast aan hun plan om gedurende 2019 maandelijks drie nieuwe tankvliegtuigen af te leveren. Afhankelijk van discussies die het voert met de US Airforce, bekijkt Boeing de mogelijkheid om in de eerste helft van het jaar vier of mogelijk meer KC-46A tankvliegtuigen per maand af te leveren.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button