Goof DailyHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Geschichtsunterricht! | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan in 2017, vloog ik samen met vriend René Hebel in een Cessna 182 naar Flugplatz Müritz-Rechlin. Een prachtig tochtje naar het oosten van Duitsland.  

Een schatkamer van de luchtvaarthistorie, Rechlin. We moeten ons gelukkig prijzen dat er zich zo dicht bij huis zoveel geschiedenis bevindt. Des te wonderlijker dat u er als luchtvaartliefhebber zelfs nooit over gehoord hebt (gokje). Want als testbasis van enorme hoeveelheden Duitse vliegtuigtechniek had Rechlin even beroemd moeten zijn als Duxford, of Edwards Air Force Base, of Cape Canaveral.

Dat was ook zo geweest als de Duitsers al hun vernuft en vakmanschap niet zo verkeerd hadden gebruikt. Ze construeerden de eerste straaljager, de eerste (kruis)raket, en de eerste helikopter ter wereld. En het eerste geheel metalen verkeersvliegtuig: de Junkers-52. Er werden parachutisten in geladen om Rotterdam te gaan veroveren. De eerste functionele viermotorige airliner, de prachtige Condor: ingezet om prooien te vinden voor de U-boten.

Na de oorlog goot de geschiedenis nòg eens een dikke saus over Rechlin. De Russen bezettten het vliegveld en maakten er in actieve basis van, tot aan de val van de muur. De veelgeplaagde plek is ook nog eens vol van herinneringen aan die bizarre tijd.

Twee simpele musea vertellen de wonderlijkste verhalen, daar op Rechlin. En de geschiedenis ligt er nog steeds voor het opscheppen. Letterlijk: mensen met metaaldetectors worden er geweerd, omdat er nog tientallen wrakken in de bodem zitten, misschien met bommen en granaten. Zeer geregeld werden complete vliegtuigen simpelweg in bomkraters gebulldozerd om ervan af te zijn.

Daarom, als u er eens gaat kijken, blijf op de gebaande paden. 

Goof Bakker

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nlwww.upinthesky.nl

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button