F-35LiefhebberMilitairNieuwsNL nieuws

Nederlands F-35 detachement in opwerkfase

Het Nederlandse opleidingsdetachement F-35 (NODF-35) in Arizona zit op dit moment midden in de opwerkfase. Op de vliegbasis Luke zullen later dit jaar de eerste piloten van de Koninklijke Luchtmacht omgeschoold worden naar de F-35. Dit vertelde de Nederlandse detachements-commandant ‘Razor’ van Woerden aan Up in the Sky.

Instructeurs

Tijdens een bezoek van Up in the Sky aan Luke AFB, vertelde ‘Razor’ in een exclusief interview dat hij op dit moment zelf bezig is met de opleiding op de F-35. “De komende maanden worden eerst instructeurs zoals ikzelf opgeleid. In juni verwachten we de eerste F-16 vliegers om omgeschoold te worden naar de F-35.”

Ervaring

Omdat deze piloten al ervaring hebben op de F-16, kan de opleiding korter duren dan voor piloten die ‘vers’ van de opleiding komen. Razor: “De transitiecursus of Tx-course, voor vliegers die van de F-16 komen, duurt ongeveer vier maanden. Wanneer de eerste F-35’s dit najaar naar Nederland komen, verwachten we  al een aantal vliegers opgeleid te hebben.”

Mooi

De F-35 is in veel opzichten anders dan de F-16, vertelt Razor. Het is geen moeilijk toestel om te vliegen. Door de automatische throttle (gashendel) is het ook veel makkelijker om de F-35 mooi te kunnen landen. Bij de F-16 is het een stuk lastiger om een echt mooie landing te maken. Ook de autopilot (automatische piloot) van de F-35 is een stuk geavanceerder.”

Cursisten

Vanaf 2020 zullen ook Nederlandse vliegers zonder F-16 ervaring instromen. De zogeheten B-course is voor vliegers die de Elementaire en Voortgezette vliegopleiding hebben voltooid. “De B-course duurt ongeveer 9 maanden. In die tijd leren de cursisten niet alleen hoe ze de F-35 moeten vliegen, maar ook hoe het toestel als wapensysteem kan worden ingezet.”

Binnenkort zal Up in the Sky een achtergrondartikel publiceren, met meer over de opleiding op Luke AFB.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close