Historische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Constellation kwijt | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan in 1963, ging een Lockheed Constellation ten onder, ergens in de Indische Oceaan. Tot op vandaag is er geen spoor van gevonden.

Ik heb het even ruw nageteld, maar sinds de uitvinding van het vliegtuig zijn er een kleine honderdvijftig toestellen spoorloos verdwenen.

Voorop staat de totaal oninteressante verdwijning van Amelia Earhart, waar de Amerikanen maar over blijven doorzeuren. En we herinneren ons natuurlijk allemaal de triple seven van Malaysia. Daar kun je ook lekker over speculeren, en slaapverwekkende TV-programma’s over maken.

Sinds die B777 zijn er alweer drie andere toestellen spoorloos verdwenen. Waaronder een Antonov met dertig mensen aan boord. Boem, plons, weg. Niks van gehoord? Ik ook niet.

Maar ik had ook niks over die fly by van 100 jaar luchtvaart gehoord, tot ik het op het journaal zag. Terwijl ik het nieuws toch redelijk bij hou. Zeker een Amsterdams onderonsje.

Vreemd genoeg zijn er zelfs een flink aantal vliegtuigen verdwenen in bewoond gebied. In Canada en de VS kun je blijkbaar nog heel goed een bos in duiken en nooit gevonden worden. Er zijn zelfs vrij grote toestellen bij. Raadselachtig.

De Constellation op de foto was van Breitling. Een paar jaar geleden mocht ik een rondje meevliegen. Prachtig. De Breitling Jets kwamen er naast hangen. Mieters! Die Constellation is trouwens niet verdwenen, maar staat wel aan de grond. Corrosie. Er ontbreekt 15 miljoen dollar om ‘m te repareren. Donaties worden smachtend tegemoet gezien.

U kunt natuurlijk ook een Breitling kopen, dat helpt ook.

Goof Bakker

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nlwww.upinthesky.nl, en zo nu en dan ook NRC.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close