Nieuws

Luchtmacht neemt deel aan Amerikaanse ‘Red Flag’ oefening

De Koninklijke Luchtmacht neemt op dit moment deel aan ‘Red Flag 19-02’, een grootschalige oefening van de Amerikaanse luchtmacht. Deze oefening vindt plaats vanaf de vliegbasis Nellis  in Nevada.

Grote broer

De Red Flag oefeningen vinden meerdere keren per jaar plaats. De huidige oefening is zelfs al de tweede van dit jaar. Red Flag is de ‘grote broer’ van Frisian Flag, de jaarlijkse luchtmachtoefening op Leeuwarden. Vlakbij Nellis AFB in de woestijn van Nevada bevinden zich meerdere grote oefenranges. Toestellen kunnen boven deze oefengebieden oefenen in luchtgevechten en zelfs is het mogelijk om ‘live’ (scherpe) munitie af te werpen.

Nederlandse F-16 stijgt op vanaf Nellis AFB voor een Red Flag oefenmissie © Leonard van den Broek

Tankvliegtuig

Nederland neemt deel aan de oefening met zes F-16’s en een KDC-10 tankvliegtuig. De F-16’s zijn niet afkomstig van Volkel of Leeuwarden, maar zijn ‘uitgeleend’ door het Nederlandse opleidingsdetachement in Arizona. Het personeel is wel afkomstig van Leeuwarden en Volkel. Vanaf de vliegbasis Eindhoven is een KDC-10 naar Amerika gevlogen. Niet alleen om personeel en materieel te vervoeren, maar ook om aan de oefening deel te nemen.

Waardevol

Kapitein Ralph, co-piloot op de KDC-10, gaf voorafgaand aan de oefening een toelichting op de deelname van 334 squadron: “Wat betreft het operationele vlak en de uitvoering van de missies is Red Flag een waardevolle oefening ten opzichte van een aantal andere oefeningen. Doordat wij met onze kist en crew net als alle andere deelnemers vanaf Nellis AFB opereren, kunnen we direct betrokken worden bij de planning, uitvoering en de-briefing van de missies.”

Deze USAF F-16C heeft een speciaal kleurenschema als ‘adversary’ (oefentegenstander) © Leonard van den Broek

Diversiteit

Aan Red Flag 19-02 nemen naast Nederlandse F-16’s, ook toestellen deel van de Belgische, Colombiaanse en Saoedische luchtmacht, Amerikaanse luchtmacht (USAF) en marine (US Navy) en de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten. Deze diversiteit is een toegevoegde waarde voor de Nederlandse KDC-10 bemanning. Kapitein Ralph: “Voor ons, en met name voor de ‘boom operators’ die daadwerkelijk het tanken uitvoeren, is de training tijdens Red Flag van toegevoegde waarde door de diversiteit aan type vliegtuigen die komen tanken. Denk hierbij aan de mogelijkheid voor F-16’s, F-35’s, F-15’s, AWACS etc. Deze diversiteit is iets wat we in Nederland niet dagelijks te zien krijgen.”

Een F-15SA van de Saoedische luchtmacht, landend na een Red Flag missie © Leonard van den Broek
Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button