fbpx
DuurzaamheidNaast het nieuwsSchiphol Airport

Schiphol stoot veel minder CO2 uit

Schiphol heeft in 2018 aanzienlijk minder CO2 uitgestoten dan het jaar ervoor. De verschillende projecten om de uitstoot te beperken werpen hun vruchten af. Dat valt op te maken uit de cijfers in het jaarverslag van de luchthaven.

3,5 keer minder

In 2014 tot en met 2017 stootte de luchthaven met alle eigen activiteiten nog zo’n 100.000 ton CO2 uit per jaar. In 2018 maakte dat getal een duikeling naar 34.000 ton. Gemeten per passagier verlaagde Amsterdam Airport de CO2 uitstoot van 1,8 kilo naar nog geen halve kilo. Dat is een factor 3,5.

Elektra

De winst zat ‘m vooral in de verminderde uitstoot van elektra. Schiphol ging een contract voor groene stroom aan en nam in april 2018 twee windmolens in gebruik.

Stijgen

De energiereductie zoals die de afgelopen jaren behaald is, zal vanaf volgend jaar afvlakken. De meeste apparatuur is dan vervangen door energiezuinige varianten. De verwachting is dat het energieverbruik de komende jaren zal stijgen, door de ingebruikname van de nieuwe pier en terminal.

Duurzaam

In 2020 verwacht de luchthaven alle benodigde stroom uit duurzame bronnen te krijgen. Er komen windmolens bij en op de nieuwe terminal (opening in 2023) komen zonnepanelen. De nieuwe pier krijgt geen gasaansluiting alles zal elektrisch gaan.

Opstijgen

De uitstoot van de vliegtuigen en andere partijen dan Schiphol Group (zoals afhandelaars) zit hier, uiteraard, niet bij. Op dit vlak is ook wat winst geboekt. Na jaren van stijging ging in 2017 de uitstoot per passagier omlaag. Werd in 2016 nog 21 kilo uitgestoten, in 2017 was het 19,5. De cijfers over 2018 zijn er nog niet. Meegenomen wordt de uitstoot opstijgende toestel tot het zich op 1 kilometer hoogte bevindt. Dezelfde hoogtes gelden voor landende vliegtuigen. De totale uitstoot is gestegen van 1,32 naar 1,34 miljoen ton.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button