Goof DailyHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Naar de film! | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan in 1941 werden de Tuskegee Airmen in het leven geroepen. En ook precies vandaag, maar dan in 1954, stortte een Flying Boxcar neer bij Annapolis, Maryland.

Twee onderwerpen om films over te maken. En dat is dan ook gebeurd.

The Tuskegee Airmen. Mooiste scene (waarschijnlijk waar gebeurd): drie trainings-toestellen moeten een noodlanding maken op een weggetje in Alabama, waar net een chain gang aan het werk is, die (natuurlijk) bestaat uit zwarten. De piloten zetten hun zuurstofmaskers af (dat zal in werkelijkheid niet zo geweest zijn), en dan wordt het duidelijk dat het ‘niggers’ zijn die deze toestellen besturen. De verbijstering bij de gewapende redneck sheriffs, en die van de arme gevangenen kon niet groter zijn. Prachtig.

De senator die maar blijft volhouden dat ‘Negroes are incapable of handling complex machinery’ is ook een mooie. Wordt gespeeld door John Lithgow, die toevallig in Memphis Belle óók de asshole speelt. U weet wel: die ellendige PR-man die iedereen gek maakt.

Nog toevalliger is dat ik de man een keer live ontmoette in Amsterdam. Hij stond naast me in de rij bij de VS-ambassade. Ik kon hem persoonlijk feliciteren met zijn twee weergaloze rollen als Totale Klootzak!

De Flying Boxcar komt voor in de prachtfilm The Flight of The Phoenix uit 1964. Mooiste scène hier: de bemanning heeft het leven in handen gegeven van een (Duitse!) vliegtuigbouwkundige ingenieur, die belooft dat hij hun gecrashte Boxcar kan ombouwen tot een vehikel dat hen van een zekere dood in de woestijn gaat redden. Eén van de bemanningsleden snuffelt in zijn papieren, en ziet dat de man eigenlijk ingenieur is bij een speelgoedfabriek voor flying model airplanes! De half-verhongerde meute dreigt de man te lynchen. Zijn antwoord, met een prachtig Duits accent: “But zee prinzipels aar zee zeem!”.

Geweldige scene. Van beide films is later een remake gemaakt die zoals het vaker gaat allebei totaal kut zijn.

Goof Bakker

PS. De foto van de re-enactor maakte ik op een evenement waar ook een echte Tuskegee Airman was. Aardige man. Lees meer over hem: http://www.goofbakker.nl/NRC_LR/NRC_2004-04-06-Aarzelende_acceptatie.html

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button