737 MAXAirlinesIncidentenNieuwsProfessionalVeiligheid

‘Voicerecorder Lion Air laat probleemoplossende piloten horen’

De voicerecorder van de gecrashte Lion Air-vlucht laat horen hoe de piloten tevergeefs naar een oplossing zoeken als het vliegtuig niet reageert, zo meldt Reuters op basis van drie personen die de inhoud van de recorder hebben gehoord.

Oplossing

Lion Air-vlucht JT610 stortte vorig jaar op 29 oktober neer in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De voicerecorders van de vlucht zijn nu beluisterd en daaruit komt naar voren dat de piloten constant op zoek waren naar een oplossing voor het niet goed functionerende vliegtuig.

Zoeken

Uit de voicerecorders blijkt dat al na twee minuten de first officier een melding van een “flight control problem” maakt. Gedurende negen minuten laat het controlesysteem van de Boeing 737 MAX 8 weten dat het vliegtuig in stall (een positie van het vliegtuig waarbij de neus te ver naar boven gericht staat en de vleugels daardoor te weinig draagkracht hebben om het toestel vliegend te houden) is. Hierop duwt het besturingssysteem de neus van de MAX automatisch naar beneden, om het toestel weer stabiel te laten vliegen.

Kalm

Volgens de drie bronnen waren de piloten gedurende het grootste gedeelte van de vlucht kalm. Op het laatste moment vroeg de captain aan de co-piloot om het toestel te besturen terwijl hij naar een oplossing zocht. Volgens twee bronnen kon de co-piloot het toestel niet meer onder controle houden. Tijdens de laatste momenten was de captain stil en zei de co-piloot “Allahoe Akbar” (God is de grootste). Daarna werd de verbinding verbroken.

Ethiopian Airlines

Op 25 januari van dit jaar stortte ook een gloednieuwe Boeing 737 MAX 8 neer van Ethiopian Airlines. Volgens het Franse onderzoeksteam vertonen de twee crashes ‘duidelijke overeenkomsten’. Boeing wordt nu onder een vergrootglas gehouden en wordt onderzocht door zowel het Amerikaanse ministerie van Transport en Justitie.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button