Historische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Flyby | Goof Daily

Geachte lezer,
de beroemde havenmeester van Texel, en de grote man (al jaren) achter de Open Dagen van de Klu, Ed de Bruijn, is zeer ontstemd over hetgeen ik over de Flyby van 100 Jaar Luchtvaart geschreven heb.

En de man heeft zeker punten. De show blijkt geen ad-hoc-haastwerk te zijn geweest. Die conclusie had ik getrokken uit het feit dat er absolute geheimhouding geweest is voor het evenement. Die conclusie was voorbarig.

Er is maanden aan de Flyby gesleuteld en getraind, zoals u in de bijgaande brief van Ed kunt lezen.

Goof Bakker

Hallo Goof, ik heb met enige droefheid jouw artikel over de flyby over het IJ gelezen. Helaas heb je mij hiervoor niet benaderd, want dan had ik je alle ins en outs kunnen melden, want ik was voor deze flyby verantwoordelijk! Ik doe deze job al sinds 1980 en geloof me, de veiligheid staat voorop!! Dit is ook niet zomaar een kort van tevoren geregeld vluchtje geweest. Hier is maanden aan gewerkt. Ik snap dat je het niet prettig vond om dit niet vooraf via een persbericht te horen, maar de autoriteiten hebben dit (ondanks mijn aandringen) achterwege gelaten.

Ik heb deze flyby moeten behandelen als een airshow en we hebben aan ALLE voorwaarden gedaan. Vergunningen en beschikkingen van ILenT, LVNL, Gemeente Amsterdam etc. Ruim drie maanden werk en met civiele DA’s!! Ook het vliegen in formatie met de 777 en de F16’s is niet zomaar even geregeld. Hieraan hebben simulator sessies (ook in de storm mode), risk assessments etc aan ten gronde gelegen. De Pipistrel heb ik geannuleerd en de Fokker Four kon niet deelnemen vanwege de crosswind op EHLE. ER is NIETS aan het toeval over gelaten.

Nogmaals Goof, ik voel me aangesproken op mijn professioneel geplande flyby, waar we met uiterste zorgvuldigheid aan hebben gewerkt. Het zou fijn geweest om hoor en wederhoor toe te passen, zeker gezien onze jarenlange verhoudingen. Jouw verhaal is jammer en niet correct. We doen het weer als de KLM 200 jaar bestaat…

Groeten, Ed

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button