fbpx
737 MAXEditors choiceNieuwsProfessionalVeiligheidVliegtuigen

‘Gecrashte 737’s hadden geen betaalde veiligheidsupdates’

De twee Boeing 737 MAX 8’s die recentelijk neergestort zijn, hadden beide geen betaalde veiligheidsupdates uitgevoerd, zo meldt The New York Times.

Twee

De twee maatschappijen, Lion Air en Ethiopian Airways, waarvan een 737 MAX 8 is neergestort, hadden beide twee belangrijke veiligheidsupdates niet uitgevoerd. Volgens de New York Times doordat Boeing geld voor die updates vroeg.

Updates

De betreffende twee updates zijn een invalshoek-indicator, die de neus van het vliegtuig stabiel houdt op basis van twee sensoren, en een disagree light. Dat lampje gaat branden als de twee sensoren tegenstrijdige informatie geven. Boeing zou nu het lampje gratis aanbieden en standaard leveren op de MAX-toestellen. Ook kom Boeing snel met een uitgebreider veiligheidspakket om de MAX-vliegtuigen weer in de lucht te krijgen.

Oorzaak

De oorzaak van beide crashes zijn nog niet officieel bekend, maar werden vermoedelijk veroorzaakt door een storing van het MCAS-boordsysteem. Die fout in het systeem zorgt er voor dat de 737 MAX naar beneden wil duiken als de piloot op een bepaalde manier manueel vliegt. Dat komt door overtrek (Engelse term daarvoor is stall), een proces waarbij de luchtstroom het profiel van de vleugel niet meer kan volgen. De vleugel verliest dan grotendeels zijn liftkracht, waardoor het vliegtuig, indien de piloot niet ingrijpt, snel zal zakken of vallen. Het besturingssysteem van de MAX zou de overtrek, met de twee bovengenoemde sensoren in de invalshoek-indicator, niet goed kunnen detecteren waardoor het vliegtuig naar beneden wil duiken.

Geld

Het verkopen van updates en upgrades aan vliegtuigen kan een zeer lucratief verdienmodel zijn. De twee betaalde updates die de maatschappijen van de twee gecrashte 737’s niet hadden laten uitvoeren, waren overigens niet verplicht door luchtvaartautoriteiten, zoals het Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA).

FAA

Het Amerikaanse Department of Justice, het ministerie van Justitie, start een onderzoek naar de werkwijze van de FAA omtrent de veiligheidscertificering van de Boeing 737 MAX. Hierbij zou Boeing teveel invloed hebben gehad op het goedkeuren van de luchtwaardigheiden zou de FAA zich teveel afzijdig hebben gehouden.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button