AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Geen stakingscompensatie voor Duitse en Italiaanse Ryanair-reizigers

Ryanair heeft van rechtbanken in Italië en Duitsland te horen gekregen dat de maatschappij geen EU261-compensatie aan reizigers hoeft te betalen met betrekking tot de stakingen van afgelopen jaar, zo meldt de Ierse prijsvechter.

Staking

Door verscheidene Ryanair-stakingen in verschillende Europese landen, waaronder Italië en Duitsland, in de maanden juli, augustus en september van vorig jaar, vielen er in totaal een kleine 1.200 vluchten uit. Reizigers die vertragingen van langer dan 3 uur oplopen, kunnen aanspraak maken op een vergoeding.

Uitspraak

Rechtbanken in Italië en Duitsland hebben nu geoordeeld dat Ryanair geen compensatie hoeft te betalen aan de reizigers die door de stakingen niet konden vliegen. De reden om deze beslissing te nemen ligt volgens de rechtbank aan het feit dat de stakingen ‘buiten de controle van de maatschappij’ valt, en Ryanair niks kon doen aan de vertragingen en geannuleerde vluchten. De uitspraak is gelijk aan eerdere beslissingen van Spaanse en Ierse rechtbanken.

Europees Hof

Vorig jaar werd door het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat als reizigers een vertraging van 3 uur of meer oplopen door een onaangekondigde, of ‘wilde’, staking zij wél gecompenseerd worden. Als de stakingen van te voren zijn aangekondigd, zoals in Italië en Duitsland, heeft de reiziger géén recht op compensatie.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button