fbpx
737 MAXAirlinesBestellingenEditors choiceNieuwsProfessionalVliegtuigen

‘Garuda schrapt order voor 49 MAX-toestellen’

Garuda Indonesia schrapt haar order voor 49 Boeing 737 MAX 8-toestellen bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Dat melden verschillende media op gezag van Garuda-woordvoerder Ikhsan Rosan.

Brief

Volgens de woordvoerder heeft de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia een brief aan Boeing geschreven waarin zij vragen om de bestelling te annuleren. De reden voor de annulering is volgens Garuda het verloren vertrouwen van reizigers in het vliegtuig, in navolging van de crashes met de MAX-toestellen van Lion Air en Ethiopian Airways.

Prijskaartje

Aan de order die Garuda nu wil annuleren hangt een (catalogus)prijskaartje van 6 miljard dollar (5,26 miljard euro). Garuda gaf wel aan dat het de bestelling zou kunnen aanpassen naar andere Boeing-modellen. De Indonesische airline heeft op dit moment één MAX in de vloot die zij eind december 2017 in ontvangst namen. Die MAX was de eerste van de 50 bestelde toestellen.

Oorzaak

De oorzaak van beide crashes zijn nog niet officieel bekend, maar werden vermoedelijk veroorzaakt door een storing van het MCAS-boordsysteem. Die fout in het systeem zorgt er voor dat de 737 MAX naar beneden wil duiken als de piloot op een bepaalde manier manueel vliegt. Dat komt door overtrek (Engelse term daarvoor is stall), een proces waarbij de luchtstroom het profiel van de vleugel niet meer kan volgen. De vleugel verliest dan grotendeels zijn liftkracht, waardoor het vliegtuig, indien de piloot niet ingrijpt, snel zal zakken of vallen. Het besturingssysteem van de MAX zou de overtrek, met twee sensoren in de invalshoek-indicator, niet goed kunnen detecteren waardoor het vliegtuig naar beneden wil duiken.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button