737 MAXAirlinesEditors choiceNieuwsProfessionalVeiligheid

Grote klant Ryanair zwijgt over Boeing 737 MAX

Ryanair wil niets zeggen over de toekomst van de Boeing 737 MAX bij de Ierse prijsvechter. De eerste daarvan zou volgende maand geleverd moeten worden.

Besteld

Een woordvoerster van Ryanair verwijst naar de vlootinformatie van de maatschappij: Ryanair heeft 135 Boeing MAX 200-toestellen besteld met een optie op nog eens 75 vliegtuigen van dit type.

Levering 

“We kunnen verder geen informatie geven”, aldus de woordvoerster. Zij wil ook niet bevestigen noch ontkennen of de geplande levering van het eerste toestel voor volgende maand doorgaat. Garuda Indonesia zou inmiddels wel een bestelling bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer hebben geannuleerd. 

O’Leary

Ryanair-topman Michael O’Leary was twee jaar geleden tegenover Up in the Sky lyrisch over de MAX. “Als ik zelf een toestel zou mogen ontwerpen, zou het de 737 MAX zijn geworden. Met 197 stoelen, vier cabin crew en een nieuwe, zuinigere motor is dat het perfecte toestel.” Ryanair tekende voor de toestellen toen de prijzen op het laagste niveau lagen.

Vloot

Ryanair vliegt nu met 450 Boeing 737-800’s. Met de bestelling van de MAX moet de vloot van de Ieren uitgroeien tot 585 toestellen in 2024, zo laat de maatschappij weten. Waardoor het aantal passagiers kan toenemen tot 200 miljoen per jaar. “De gemiddelde leeftijd van de Ryanair-vloot is ongeveer 6,5 jaar en moet nog lager worden dankzij de order.”

Ethiopian

Begin deze maand verongelukte een Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines, eerder gebeurde dit met een MAX van het Indonesische Lion Air. De New York Times berichtte dat beide maatschappijen geen betaalde upgrades aan de toestellen zouden hebben laten uitvoeren.

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button