fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Grote bek | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan gisteren, hoorde ik deze schoonheid ronken boven ’t cockroachmotel waar ik logeer.

Stallion51 dreunt me wel vaker uit bed met hun twee Mustangs: Crazy Horse of Little Witch, maar dit klonk toch iets anders. Kan kloppen, want de P40 heeft een V12-Allison, de P51 een V12-Merlin. Je moet het maar belangrijk vinden.

Meteen maar naar de plek gereden waar deze Warhawk doorgaans staat, om ‘m binnen te kunnen zien taxiën. En ja hoor, na een minuut of tien kwam hij aanrollen, de haaiebek nerveus heen-en-weer slingerend over de taxiway, als een haai op zoek naar prooi. Alle grote tail draggers doen het, dat slingeren bij het taxiën, omdat het zicht naar voren belabberd is.

Ik zeg altijd: bouw een cameraatje van twaalf dollar voor in de neus. Dan zie je waar je rijdt, en of je geen toevallige spotter in stukken dreigt te malen met je drie meter grote prop. Maar dat is natuurlijk keihard ‘GVD’ zeggen in het Vaticaan. De puristen laten nog geen tie-rep toe in hun vliegende Rembrandts.

Bovendien: de jocks vinden het maar wàt stoer, om zo te slingeren, met hun grote bek. Vooral als er meisjes kijken.

Na de shut down zag ik dat er een oude man uit de achterste cockpit geholpen moest worden, zag ik. Gebeurt regelmatig, dat veteranen een rondje meevliegen, vlak voor hun doek valt. Soms zijn het kerels die in hun jonge jaren met deze machines hebben gevochten tegen de Duitsers, en de Japanners.

Reken even mee: als je twintig was in 1940 ben je nu achtennegentig. De laatsten zullen binnenkort dus wel hun laatste rondjes gaan draaien. En op die leeftijd komt die tweeduizend dollar ook wel ergens vandaan voor een zo’n sentimental journey.

Zet mij maar ergens in de buurt neer op een visstoeltje van de Walmart, blikje bier in het zakje van de leuning. Dan geniet ik gratis mee.

Goof Bakker  

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nlwww.upinthesky.nl

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button