Goof DailyHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Grote bek | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan gisteren, hoorde ik deze schoonheid ronken boven ’t cockroachmotel waar ik logeer.

Stallion51 dreunt me wel vaker uit bed met hun twee Mustangs: Crazy Horse of Little Witch, maar dit klonk toch iets anders. Kan kloppen, want de P40 heeft een V12-Allison, de P51 een V12-Merlin. Je moet het maar belangrijk vinden.

Meteen maar naar de plek gereden waar deze Warhawk doorgaans staat, om ‘m binnen te kunnen zien taxiën. En ja hoor, na een minuut of tien kwam hij aanrollen, de haaiebek nerveus heen-en-weer slingerend over de taxiway, als een haai op zoek naar prooi. Alle grote tail draggers doen het, dat slingeren bij het taxiën, omdat het zicht naar voren belabberd is.

Ik zeg altijd: bouw een cameraatje van twaalf dollar voor in de neus. Dan zie je waar je rijdt, en of je geen toevallige spotter in stukken dreigt te malen met je drie meter grote prop. Maar dat is natuurlijk keihard ‘GVD’ zeggen in het Vaticaan. De puristen laten nog geen tie-rep toe in hun vliegende Rembrandts.

Bovendien: de jocks vinden het maar wàt stoer, om zo te slingeren, met hun grote bek. Vooral als er meisjes kijken.

Na de shut down zag ik dat er een oude man uit de achterste cockpit geholpen moest worden, zag ik. Gebeurt regelmatig, dat veteranen een rondje meevliegen, vlak voor hun doek valt. Soms zijn het kerels die in hun jonge jaren met deze machines hebben gevochten tegen de Duitsers, en de Japanners.

Reken even mee: als je twintig was in 1940 ben je nu achtennegentig. De laatsten zullen binnenkort dus wel hun laatste rondjes gaan draaien. En op die leeftijd komt die tweeduizend dollar ook wel ergens vandaan voor een zo’n sentimental journey.

Zet mij maar ergens in de buurt neer op een visstoeltje van de Walmart, blikje bier in het zakje van de leuning. Dan geniet ik gratis mee.

Goof Bakker  

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nlwww.upinthesky.nl

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close