fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Luchtmacht oefent boven Nevada én Nederlandse Noordzee

Nederlandse F-16 piloten zijn nog maar net terug van de oefening ‘Red Flag’, of ze bereiden zich al weer voor op de volgende. Eerder deze maand nam Nederland deel aan de Amerikaanse oefening ‘Red Flag’, aanstaande maandag begint vanaf de vliegbasis Leeuwarden de oefening ‘Frisian Flag’. Er zijn zelfs Nederlandse F-16 vliegers die aan beide oefeningen deelnemen.

Van 11 tot en met 22 maart 2019 vond op de vliegbasis Nellis (Nevada) de grootschalige oefening ‘Red Flag 19-02’ plaats. Meerdere keren per jaar organiseert de Amerikaanse luchtmacht een Red Flag-oefening, meestal vanaf Nellis AFB. De uitgestrekte oefengebieden in de dunbevolkte woestijn van Nevada zijn bij uitstek geschikt voor een oefening als deze.

F-15SG van de Singaporese luchtmacht © Leonard van den Broek

Aan de oefening namen naast Nederlandse F-16’s ook onder meer Belgische en Amerikaanse F-16’s, Singaporese, Saoedische en Amerikaanse F-15’s en Amerikaanse F-35’s deel. Als oefentegenstander fungeerden Amerikaanse F-16’s, maar ook A-4 Skyhawks en L-159’s van het bedrijf Draken International. De diversiteit en het aantal deelnemers lijkt in groot contrast te staan met een oefening als Frisian Flag.

A-4N Skyhawk, die als oefentegenstander in de lucht fungeert © Leonard van den Broek

Eén van de Nederlandse F-16 vliegers lichtte toe aan Up in the Sky: “Het grootste verschil is de enorme hoeveelheid aan oefen-SAM’s (Surface to Air Missiles, luchtdoelraketten) die er op de range in Nevada staan. Om deze uit te kunnen schakelen of te onderdrukken is een goede SEAD/DEAD (Suppression/Destruction of Enemy Air Defense)-capaciteit nodig. Een platform als een F-35 speelt hier een grote rol in. De deelnemers aan deze Red Flag-oefening hebben de grote waarde van dit nieuwe systeem daar allemaal kunnen ervaren.”

Amerikaanse F-35A van de Operationele Testeenheid (OT) op Nellis © Leonard van den Broek

Toch zijn er meer overeenkomsten dan verschillen tussen de twee oefeningen, volgens deze F-16 vlieger: “In opzet komt Frisian Flag aardig overeen met Red Flag.  De scenario’s verschillen niet veel van elkaar. Tijdens Frisian Flag hebben we wel een paar echte SAM-systemen, maar de hoeveelheid hiervan weegt niet op tegen de mogelijkheden op Nellis. De planning en integratie met SEAD/DEAD platformen is dus iets wat we in Friesland nog missen. Maar de ambitie is er zeker om ook Frisian Flag in de toekomst naar een nog hogere trainingswaarde te brengen.”

KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht, landend op de vliegbasis Nellis (Nevada) © Leonard van den Broek

De Nederlandse luchtmacht stuurde zes F-16’s en totaal 19 vliegers naar Nellis. Ook de Nederlandse KDC-10 nam deel aan de oefening. In tegenstelling tot de KDC-10, kwamen de F-16’s niet uit Nederland overgevlogen. Nederland heeft permanent tien F-16’s op de vliegbasis Tucson in Arizona gestationeerd, voor opleidings- en trainingsdoeleinden. Hiervan werden er zes ‘uitgeleend’ voor de deelname aan Red Flag. Tijdens een recent bezoek aan Tucson sprak Up in the Sky met Lt.kol ‘Niki’ Luijsterburg, de commandant van het Nederlandse detachement op Tucson. Lt.Kol Luijsterburg lichtte toe: “De vorige opleidingsklas was net klaar, en de volgende klas moet nog beginnen. Omdat het tussen twee klassen in is, kon het net.”

Amerikaanse F-16C, opgeschilderd als Russische oefentegenstander © Leonard van den Broek
F-15E Strike Eagle van de Operationele Testeenheid op Nellis © Leonard van den Broek

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button