fbpx
IncidentenNieuwsVliegvelden

Boeing 737’s ontsnappen aan botsing op Helsinki

Op de luchthaven van Helsinki is een botsing tussen twee Boeing 737’s ternauwernood voorkomen. Een toestel van Norwegian landde op een bezette baan.

Vrijgegeven
Het incident gebeurde op 8 januari dit jaar. Een Boeing 737 MAX 8 van Norwegian voerde vlucht DY351 uit van Krakau naar Helsinki. Bij de nadering op de Finse luchthaven bleek de geplande landingsbaan 22L nog niet vrijgegeven. De luchtverkeersleiding verzocht de piloten een go-around te maken.

Turkish Airlines
Een Boeing 737-800 van Turkish Airlines had de betreffende baan op dat moment nog niet verlaten. Ondanks het verzoek van de verkeerstoren landde het Norwegian-toestel toch. Een tweede oproep om een doorstart te maken werd ook genegeerd. De afstand tussen de vliegtuigen was dusdanig klein dat er een serieuze kans was op een botsing.

Onderzoek
De Boeing van Norwegian bevond zich ter hoogte van de Turkish Airlines 737, toen deze net een taxibaan uitrit had genomen. Onderzoekers nemen het incident, een zogenaamde runway incursion, hoog op. De Finse en Duitse onderzoeksautoriteit voor veiligheid zijn een onderzoek gestart.

Bose Aviation - eindejaars aanbieding!

Ontvang een gratis Bose Frames Alto of Rondo audiozonnebril bij aankoop van een Bose Aviation Headset tussen 30 november 2020 en 9 januari 2021. Zowel de verbeterde ProFlight Series 2 als de A20 Aviation Headset zijn het resultaat van decennia aan onderzoek en ontwikkeling. Beide zijn EASA E/TSO gecertificeerd en beide zijn voorzien van geavanceerde noise cancelling-technologie. Ga naar de aanbieding [sponsored].

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button