fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Reapers voor Nederlands verkenningssquadron

Het Pentagon heeft vorige week toestemming gegeven aan het Amerikaanse bedrijf General Atomics Aeronautical Systems om te beginnen met de productie van vier UAV’s voor de Koninklijke Luchtmacht. Dit meldde Flight Global.

Verkenning

In juli 2018 plaatste Nederland een bestelling voor de MQ-9 Block 5 Reaper UAV (Unmanned Aerial Vehicle, onbemand luchtvaartuig). De verkoop van de UAV’s werd in 2015 al goed gekeurd door het Amerikaanse minsterie van Buitenlandse Zaken. Het toegekende contract ter waarde van 123 miljoen dollar, omvat de aanschaf van de vier toestellen, vier mobiele grond stations, reserve onderdelen en ondersteuningsapparatuur. Nederland schaft de drone aan voor het verzamelen van inlichtingen en surveillance- en verkenningsmogelijkheden.

Heropgericht

Het 306 Squadron was het enige fotoverkenningssquadron binnen de Koninklijke Luchtmacht. Het werd in 1954 op Volkel opgericht en vloog ruim vier decennia met verschillende fotoverkenningsstraaljagers. In 2001 werd de fotoverkenningstaak verruild voor een opleidingstaak totdat het squadron in 2010 werd gedeactiveerd. In 2018 werd het squadron heropgericht en verruilde het vliegbasis Volkel voor Leeuwarden.

Bemanning

Naar verwachting zal het squadron vanaf 2020 met de nieuwe Reapers kunnen gaan vliegen. De eerste twee Nederlandse MQ-9 ‘bemanningen’ hebben midden januari in de VS voor het eerst met de Reaper gevlogen. Een bemanning voor de MQ-9 bestaat uit een vlieger en een sensoroperator; beide werken vanuit een zogenaamd Ground Control Station. De eerste lichting zal als alles volgens plan verloopt in mei van dit jaar afstuderen. In 2022 moet het squadron op volle sterkte zijn met zo’n 130 man personeel, bestaande uit vliegers, sensoroperators, beeldanalisten en inlichtingen-specialisten.

Voordelen

De aanschaf van de vier Reaper UAVs brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo kan de Reaper 18 tot 24 uur in de lucht blijven, waardoor het door middel van de sensoren vijandelijke bewegingen over een langere periode nauwkeurig kan blijven volgen. Daarnaast hoeft er minder personeel uitgezonden te worden, omdat er op afstand wordt gewerkt. Feitelijk kunnen de drones vanaf elke locatie ter wereld bestuurd worden vanuit het mobiele grond station.

Geanalyseerd

De Reapers kunnen naar een oorlogsgebied worden gebracht en de bemanning van de MQ-9 kan de drone vanuit Nederland besturen. De beelden die door de Reaper worden gemaakt worden tijdens een missie direct geanalyseerd. Deze informatie kan vervolgens meteen doorgezet worden zodat troepen of vliegtuigen snel ingezet kunnen worden. Het motto van 306 squadron ‘Videre Vincere Est’ (Zien Is Overwinnen) blijft dus heel toepasselijk.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button