IndustrieNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Moeilijke markt verwacht voor A380-onderdelen en motoren

Met het einde van de Airbus A380-productie in zicht nadert een lastige markt voor de leverantie van onderdelen en motoren voor het vliegtuigtype. Om tweedehands Superjumbo’s operationeel te houden blijft er mogelijk een beperkte vraag naar nieuw materiaal.

Markt
Luchtvaartconsultant IBA Group ziet een moeilijke toekomst voor de tweedehandsmarkt. Bij een toenemend aantal maatschappijen komen A380’s vrij door een gewijzigde groeistrategie. Bovendien zijn sommige oudere toestellen al meer dan tien jaar in gebruik. Dit resulteert in het onderbrengen van vliegtuigen op de tweedehandsmarkt, zoals bij charters en leasebedrijven. Dit gaat niet zonder problemen, verwacht IBA.

Onderhoud
De tweedehands A380’s moeten worden onderhouden. Dit betekent vernieuwing van onderdelen en mogelijk vervanging van motoren. Echter is het voor motorfabrikanten niet rendabel om de productie van de machines te handhaven, aangezien deze niet geschikt zijn voor andere Airbus-vliegtuigen. Het leasen van motoren kan een van de mogelijkheden zijn. Maar de opties zijn beperkt, aldus de consultant.

Stopt
De productie van de A380 stopt in 2021, naar aanleiding van een verdampte vraag naar het vliegtuigtype. Diverse maatschappijen hebben uitfaseringsplannen voor de A380, om ruimte te maken voor nieuwe tweemotorige toestellen. Singapore Airlines, Lufthansa, Malaysia Airlines en Air France hebben plannen om (gedeeltelijk) afstand te doen van de A380-vloot.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/