fbpx
737 MAXAirlinesEditors choiceNieuwsNL NieuwsProfessional

TUI vangt MAX-tekort op door verlengen leases

Reisorganisatie TUI vangt het MAX-tekort op door bijna aflopende lease-contracten te verlengen. Hiermee komen de operaties tot half juli niet in gevaar, zo meldt de TUI-groep.

Lease

In totaal staan er bij de Tui-groep vijftien Boeing 737 MAX-vliegtuigen aan de grond. Tegen het einde van de maand mei zou Tui nog acht van deze toestellen ontvangen. Omdat het niet duidelijk is hoe snel de ontwikkelingen rond de MAX zullen gaan, heeft Tui bijna aflopende lease-contracten verlengd om zo de operaties tot en met half juli draaiende te houden.

Zomer

Hoe lang de drie MAX-toestellen van Tui in Nederland aan de grond blijven staan is op dit moment nog onduidelijk. Tui liet eerder deze maand aan Up weten dat ‘wanneer de situatie langer gaat duren en doorloopt in de hoogseizoenmaanden in de zomer, het lastiger kan worden om vervangende capaciteit te contracteren, we zijn wel al aan het voorsorteren.’

Kosten

De Tui-groep heeft beraamd dat de kosten voor het aan de grond houden van de MAX-vliegtuigen en de extra kosten voor brandstof, het verlengen van de lease-contracten en andere bijkomende kosten op zo’n 200 miljoen euro uitkomen. Als het niet lukt de MAX half juli in de lucht te krijgen, zal TUI de maatregelen moeten verlengen tot eind september. Dat kost nog eens 100 miljoen euro.

Waarschuwing

De directie van TUI heeft vanwege de MAX problemen een winstwaarschuwing uitgegeven. De verwachting is dat de omzet over 2019 17 procent lager komt te liggen dan in 2018. Eerder werd een vergelijkbare omzet als de 1,8 miljard euro in 2018 verwacht.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button