fbpx
Editors choiceFoto-artikelHistorische LuchtvaartLiefhebberLongreadMilitairNaast het nieuws

Yuma airshow | Fotolongread

Eén van de eerste vliegshows van het Amerikaanse showseizoen vond in het tweede weekend van maart plaats op MCAS Yuma. Deze vliegbasis in Arizona is de thuisbasis van verschillende squadrons van het Amerikaanse marinierskorps (US Marines). Lucien Blok, Paul Mali, Peter Steehouwer en Leonard van den Broek waren voor Up in the Sky bij de show aanwezig en leverden de volgende foto’s.

Grondpersoneel van het A-10 demoteam ontspant zich voor het begin van de show © Leonard van den Broek

Naast diverse toestellen van de US Marines, waren op de grond ook enkele USAF A-10’en te bewonderen. Eén daarvan vloog ook voor tijdens de show. De ‘Commemorative Air Force’, een organisatie die vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog onderhoudt, was aanwezig met diverse historische toestellen. Vreemde eend in de bijt was een MiG-21, die tot begin jaren ’90 bij de Hongaarse luchtmacht vloog en nu in privé bezit is.

Deze HH-1N ‘Huey’ gaf een reddingsdemonstratie © Paul Mali
Shockwave Jet Truck zorgde voor vuurwerk op de grond © Lucien Blok

Op Yuma staan zes vliegende squadrons gestationeerd, waaronder twee met de AV-8B Harrier II en twee met de F-35B Lightning II. Beide typen waren in de lucht en op de grond te zien. De F-35B is, in tegenstelling tot de F-35A voor Nederland, in staat om vertikaal te landen – net als de Harrier.

AV-8B Harrier II stijgt op voor een demonstratie © Peter Steehouwer
AV-8B Harrier II van VMA-214 ‘Blacksheep’ © Lucien Blok
F-35B Lightning II van VMFA-122 ‘Flying Leathernecks’ © Paul Mali
Om stil te kunnen blijven hangen in de lucht, moet de F-35B ‘alles laten hangen’ © Peter Steehouwer
F-35B Lightning II van VMFA-122 ‘Flying Leathernecks’ © Peter Steehouwer

VMX-1 is een operationele test- en evaluatie-eenheid, ook gebaseerd op MCAS Yuma. Vanwege deze taak beschikt het squadron over vrijwel alle typen die bij de US Marines in dienst zijn. Een aantal vlogen ook voor, zoals de AH-1Z Viper en de UH-1Y Venom. Beide helikopters zijn de nieuwste versies van respectievelijk de AH-1 Cobra en de UH-1 Huey.

UH-1Y Venom van VMX-1 © Paul Mali
MV-22B Osprey van VMX-1 maakt een buiging naar het publiek © Leonard van den Broek
AH-1Z Viper aanvalshelikopter © Paul Mali
Neus van een F-5N van VMFT-401, samen met de staart van een MiG-21 © Leonard van den Broek

VMFT-401 ‘Snipers’ vliegt met de F-5N en is het enige ‘adversary’-squadron van de US Marines. De voornaamste taak van de Snipers is die van oefentegenstander. De F-5 lijkt qua vliegeigenschappen erg op de MiG-21 en om deze reden hebben zowel US Navy als US Marines de F-5 uitgekozen voor hun adversary-eenheden. De beschildering van de toestellen is aangepast aan de taak, met rode sterren op de staart en exotische kleurenschema’s.

Twee F-5N toestellen van VMFT-401 © Lucien Blok
Twee F-5N toestellen van VMFT-401 © Peter Steehouwer
A-10C Thunderbolt II in een ‘Heritage Flight’ formatie met P-51D Mustang © Lucien Blok

De Amerikaanse luchtmacht was aanwezig met het A-10 demoteam. De A-10 vloog een indrukwekkende demonstratie, compleet met vuurwerk op de grond. De laatste jaren is tijdens Amerikaanse vliegshows ook vaak een ‘heritage flight’ te zien. Oude en nieuwe toestellen vliegen dan samen in formatie. Tijdens de Yuma show vloog een A-10 samen met een P-51D Mustang.

De A-10 demo ging gepaard met veel vuurwerk © Leonard van den Broek
USAF A-10C Thunderbolt II © Peter Steehouwer
Deze AT-6 Harvard, omgebouwd tot Japanse Zero, nam ook deel aan de vliegshow © Lucien Blok

De show werd afgesloten door de ‘Tora Tora Tora’ demonstratie van de Commemorative Air Force. Met een aantal historische toestellen wordt de aanval op Pearl Harbor tot leven gebracht – vanuit het Amerikaanse perspectief. Op 7 december 1941 bombardeerde de Japanse marineluchtmacht de Amerikaanse basis op Pearl Harbor (Hawaii). Met de aanval werden veel Amerikaanse marineschepen tot zinken gebracht en het betrok Amerika bij de Tweede Wereldoorlog. Deze historische gebeurtenis zit in het collectieve Amerikaanse geheugen gegrift.

AT-6 Harvards en een BT13 Vultee nemen de rol van Japanse vliegtuigen op zich tijdens de ‘Tora Tora Tora’-demonstratie © Leonard van den Broek
B-17G van de ‘Commemorative Air Force’ © Lucien Blok

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button