fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Frisian Flag barst los

De internationale militaire oefening Frisian Flag barst vanaf vandaag los vanaf vliegbasis Leeuwarden. Twee keer per dag vliegen steeds zo’n vijftig jachtvliegtuigen een trainingsmissie.

Trainingsmissies

Frisian Flag wordt gehouden van 1 april tot en met 12 april. De trainingsmissies vinden plaats tussen 8:00 uur en 16:00 uur. In de avonden en weekeinden wordt niet gevlogen.

Vliegbasis

“De oefening vindt grotendeels plaats boven de Noordzee in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken”, zo meldt Defensie. Vliegbasis Leeuwarden ligt dichtbij het grote oefengebied. “Vliegers verliezen hierdoor geen trainingstijd met het vliegen van en naar het trainingsgebied.” 

Locatie

Ook beschikt Leeuwarden over de ‘benodigde kennis, ervaring en voorzieningen’ voor een dergelijke grote oefening. Defensie: “Dit maakt Leeuwarden een uiterst geschikte locatie om een oefening als Frisian Flag te houden.” De circa vijftig (jacht)vliegtuigen trainen vanaf vliegbasis Leeuwarden van ‘grote en complexe internationale missies’. 

F-16

Behalve de F-16’s van de Nederlandse luchtmacht, zijn ook de coalitiepartners Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zwitserland en de VS aanwezig met toestellen. Namens Nederland zijn er zestien F-16’s, Polen en de VS sturen elk acht F-16’s. Frankrijk stuurt vier M-2000D Dassault Mirages, het VK een Cobham DA-2, Zwitserland vier F-18 Hornets en Duitsland acht EF-2000 Eurofighters. 

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button