fbpx
Editors choiceNieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Beloning Schiphol-werknemers mede afhankelijk van omwonenden

De variabele beloning van alle werknemers van luchthaven Schiphol, is voortaan mede afhankelijk van hoe de omwonenden over de luchthaven denken, hoe vaak ze klagen en hoe betrokken ze zijn. 

Ceo

Schiphol-ceo Dick Benschop kondigde aan het begin van het jaar tijdens zijn nieuwjaarstoespraak aan dat dit in de planning zat. Inmiddels is duidelijk hoe daar handen en voeten aan worden gegeven. 

Omwonenden 

Hoeveel extra beloning, dus naast het reguliere salaris, Schiphol-medewerkers kunnen bijschrijven hangt voortaan mede af van hoe de omwonenden over de luchthaven denken. Dit geldt voor alle werknemers die een bepaalde periode aaneen voor Schiphol werken met een contract, ongeacht of zij onder de cao vallen of niet. 

Variabel 

Voor de werknemers die onder de cao vallen, is de nieuwe vorm van belonen geregeld via de collectieve arbeidsovereenkomst. De cao bood daar al een mechanische voor; een variabele beloning die wordt opgebouwd uit een financieel en niet-financieel deel. Het financiële deel, het woord zegt het al, hangt af van de financiële prestaties van de Schiphol Group.

Oordeel

Het oordeel van de omwonenden over Schiphol weegt mee in het niet-financiële deel, dat in het maximale geval neerkomt op 3 procent van het bruto jaarloon. En om het nog wat ingewikkelder te maken, wat de eisen zijn voor de doelen van het niet-financiële deel, wordt weer bepaald aan de hand van de zogeheten managementagenda.

BAS

De omwonenden komen weer terug in die managementagenda. De ‘score’ op omwonenden, zou dit jaar moeten worden opgekrikt van een 6,7 vorig jaar tot een 7,3 dit jaar. Dat cijfer komt tot stand aan de hand van reputatie- en betrokkenheidonderzoek en het aantal klachten bij Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS). “Deze tellen alledrie even zwaar mee”, licht een woordvoerder van Schiphol toe. 

Betrokkenheid 

De reputatie van Schiphol bij de omwonenden wordt bepaald op basis van periodiek onderzoek. “Uitgevoerd door Motivaction en Stakeholderwatch”, verduidelijkt de woordvoerder. Het aantal meldingen bij BAS moet om de variabele beloning te maximaliseren, met een bepaald percentage dalen. De betrokkenheid van de omwonenden wordt gemeten op basis van hun betrokkenheid bij lokale initiatieven. 

Doelstellingen 

De Raad van Commissarissen komt op basis van deze melange aan ijkpunten tot een percentage voor de mate waarin aan de doelstellingen is voldaan. En dat cijfer bepaalt uiteindelijk of en hoeveel ‘bonus’ het personeel krijgt. 

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button