fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Luchtmachtoefening Frisian Flag van start

Op de eerste dag van de internationale luchtmachtoefening ‘Frisian Flag’ vlogen tientallen toestellen hun eerste oefenmissies, gadegeslagen door honderden fotografen en geïnteresseerden. De oefening bracht naast meer dan 50 vliegtuigen, ook veel belangstellenden naar de vliegbasis Leeuwarden.

Samenwerking

De komende twee weken zullen twee keer per dag tussen de 40 en 50 gevechtsvliegtuigen opstijgen vanaf Leeuwarden. Het oefengebied bevindt zich voornamelijk boven het Nederlandse, Duitse en Deense Noordzeegebied. ‘Internationale samenwerking’ is het sleutelwoord voor een oefening als deze. Door gezamenlijk te oefenen, raken vliegers uit verschillende landen vertrouwd met elkaars vliegtuigtypen en procedures.

Duitse Eurofighter Typhoon stijgt op vanaf Leeuwarden © Leonard van den Broek
Fotografen op de spottersplaats van de vliegbasis Leeuwarden © Remco de Wit

Zwitserland

Dit jaar nemen naast Nederlandse F-16’s, ook F-16’s uit Polen en Amerika deel aan de oefening. Verder zijn er Duitse Typhoons, Zwitserse F/A-18 Hornets en Franse Mirage 2000D’s op Leeuwarden voor Frisian Flag. De Zwitserse luchtmacht neemt voor zover bekend, voor het eerst deel aan Frisian Flag.

F/A-18C Hornets van de Zwitserse luchtmacht in de ‘break’ boven Leeuwarden © Remco de Wit
Zwitserse F/A-18C Hornet met tijgerbeschildering © Remco de Wit

Fantastisch

Luitenant-kolonel ‘Blade’ Thornton is kersverse commandant van het 179th Fighter Squadron, het Amerikaanse F-16 squadron dat deelneemt aan de oefening. De eenheid heeft als thuisbasis Duluth ANGB, Minnesota. Lt.kol Thornton vertelt: “Een oefening als deze is een fantastische mogelijkheid om te kunnen oefenen met andere landen. Het mooie aan Frisian Flag is dat het tijdsverloop heel gecomprimeerd is. Je bent niet urenlang bezig met voorbereiden, briefen en debriefen.” Tijdens een vergelijkbare oefening als Red Flag wordt meestal maar één oefenmissie per dag gevlogen, terwijl tijdens Frisian Flag standaard twee missies worden gevlogen.

Poolse F-16C in de start © Leonard van den Broek

Planning

De Amerikanen zijn met een omvangrijk detachement aanwezig op de Friese basis. Lt.kol. Thornton: “We zijn hier met 24 vliegers, ons totale detachement bestaat uit zo’n 180 personeelsleden.” Frisian Flag was de voornaamste reden voor de komst naar Europa: “We wilden dit jaar erg graag aan oefening in Europa meedoen. Frisian Flag paste perfect in onze planning. Als de oefening over twee weken is afgelopen, gaan we weer naar huis.” De afgelopen jaren bleven de Amerikaanse toestellen na Frisian Flag nog enkele maanden in Europa, als onderdeel van een langer detachement.

‘Laagvliegende’ Nederlandse F-16 © Leonard van den Broek
Franse Mirage 2000D op de baan van Leeuwarden © Leonard van den Broek

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button