Goof DailyHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Memphis Belle | Goof Daily

Precies vandaag stond opeens de beroemde Memphis Belle op het platform bij de achterburen! U weet wel, het vliegtuig van de film. Nog geen drie minuten rijden van het motel waar ik verblijf.

Wat me onmiddellijk opvalt is de nogal haveloze staat van het toestel. Schril contrast met de P-51’s van Stallion, wéér een paar deuren verderop.

Die wekken de indruk of ze elke morgen met een pot Brasso en duizend wattenbolletjes worden opgepoetst, tot je in de glimmende weerspiegeling van het alclad  je mee-eters kunt uitdrukken.

Zo niet Memphis Belle. Hoewel haar naam refereert aan de beroemde Southern Belles, knappe meiden van goede komaf, lijkt ze eerder ‘war weary‘: moegestreden. Dof en afgebladderd, met troebele ruiten, als de cataractische ogen van een bejaarde. Ontbrekende inspectieluikjes, en een mat-gecorrodeerde ball turret. De geschilderde pin up en de hakenkruizen ietwat verbleekt. Maar ze mag ogen als een hangar queen, toch moet ze hier op eigen kracht gekomen zijn.

Want gisteren stond ze er nog niet. Misschien is het wel opzet van de eigenaren, bedenk ik me. Glamour krijgt de Tweede Wereldoorlog toch al genoeg van Hollywood. Patina is hier functioneel. De Tand des Tijds moet duidelijk maken dat het geen flauwekul was, destijds. En dat de jongens die in de Memphis Belle vlogen wel wat anders te doen hadden dan poetsen en boenen. Overleven, met name.

Daarom, groezelig en verfomfaaid: Memphis Belle, je bent mooi.

Goof Bakker

Memphis Belle ©Goof Bakker

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close