AirlinesCO2DuurzaamheidNieuwsProfessional

Ryanair eerste airline in top-10 Europese vervuilers

Ryanair is de eerste luchtvaartmaatschappij die in de top 10 van de grootste Europese vervuilers staat als het aankomt op CO2-uitstoot, zo blijkt uit een onderzoek van Transport & Environment van de Europese Unie

Top 10

Ryanair is de eerste luchtvaartmaatschappij die zich bij de top-10 grootste vervuilende bedrijven in Europa schaart. De Ierse prijsvechter stootte vorig jaar 9,9 megaton CO2 uit en komt daarmee op de 9e plaats te staan. Het is ook de eerst keer dat een bedrijf dat niet in de kolen-industrie zit zich in de top-10 laat zien. De negen andere bedrijven in de top 10 zijn energiecentrales waarvan er zeven in Duitsland. Op nummer 1 staat de Belchatow-centrale in Polen.

Groei

Uit het onderzoek komt naar voren dat de koolstofdioxide-uitstoot van de Europese luchtvaart in de afgelopen vijf jaar met 26,3 procent is gestegen. Vorig jaar lag de groei in CO2-uitstoot in de Europese luchtvaart op 4,9 procent, terwijl andere transportsectoren een afname van 3,9 procent lieten zien. In de afgelopen vijf jaar lag de afname op 11,6 procent voor de andere transportsectoren.

Steenkool

Andrew Murphy, luchtvaartmanager bij Transport & Environment: ‘Als het gaat om het klimaat, is Ryanair de nieuwe steenkool. Deze trend zal zich blijven voortzetten totdat Europa zich realiseert dat deze onder-belaste en onder-gereguleerde sector moet worden aangepast, te beginnen met een belasting op kerosine en de invoering van mandaten die luchtvaartmaatschappijen dwingen over te schakelen op zero-emission vliegtuigbrandstof.’

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button