NieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol AirportVliegvelden

Dit zijn de start- en landingspieken komende zomer op Schiphol

Komende zomerperiode zijn er op Schiphol start- en landingspieken gedurende de dag. Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) heeft deze piekmomenten op een rijtje gezet.

Zomerperiode

Tijdens de zomerperiode, van 31 maart tot 31 oktober, zijn er dagelijks verschillende piekmomenten van aankomende en vertrekkende vliegtuigen op Schiphol. “In deze perioden is sprake van 2+1 baangebruik. Belangrijk om te weten is dat dit richttijden zijn, waarvan afhankelijk van het verkeersaanbod afgeweken kan worden. De werkelijke tijden waarop combinaties van drie (of zelfs vier) banen worden ingezet hangen geheel af van het actuele verkeersaanbod en de actuele omstandigheden”, aldus BAS.

Piektijden

De piektijden voor de zomer van 2019 staan hieronder beschreven. In de onderstreepte periode kunnen de pieken overlappen:

Landingspiek

07:40 – 09:20
11:00 – 11:40
13:00 – 13:40
15:00 – 16:10
17:40 – 20:20

Startpiek

07:00 – 07:40
09:20 – 11:00
11:40 – 13:00
13:40 – 15:00
16:10 – 17:40
20:20 – 22:10

Baangebruik

BAS meldt verder dat ‘tussen 07:00 uur en 07:40 uur wordt getracht de vroege aankomsten dusdanig te spreiden dat er maar één landingsbaan nodig is. Mocht dit door onvoorziene omstandigheden niet lukken, dan mogen er tussen 07:00 uur en 07:40 uur twee landingsbanen worden ingezet.

‘Vanaf 15:30 uur wordt er in principe alleen 2+1 baangebruik toegepast. Als extra geluidshinderbeperkende maatregel wordt er na afloop van de laatste startpiek rond 22:00 uur geen tweede landingsbaan meer ingezet.’

Pieken

‘Startpieken (perioden met veel startend verkeer) en landingspieken (perioden met veel landend verkeer) in het verkeersaanbod wisselen elkaar overdag een aantal keren af. In de praktijk kunnen deze pieken elkaar ook overlappen. Op die momenten mogen gedurende korte tijd gelijktijdig twee start- en twee landingsbanen (2+2 baangebruik) worden ingezet om het verkeer af te handelen. Dit kan ook gebeuren bij verstoringen in de dienstregeling, om ervoor te zorgen dat passagiers nog op tijd over kunnen stappen op aansluitende vluchten’, aldus BAS.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/