F-35IndustrieLiefhebberMilitairNieuws

Levering F-35 materialen aan Turkije gestaakt

Amerika heeft besloten om geen F-35-onderdelen en -materialen meer te leveren aan Turkije. Dit is een direct gevolg van de Turkse plannen om het Russische S-400 raketsysteem aan te schaffen. Dit meldt onder meer AviationWeek.

Afgeleverd

Al langere tijd heeft Amerika gedreigd om levering van de F-35 toestellen aan Turkije op te schorten. Inmiddels zijn al tenminste twee F-35’s afgeleverd aan Turkije, maar deze bevinden zich op de Amerikaanse vliegbasis Luke in Arizona. Daar worden F-35 piloten opgeleid, waaronder ook Turkse.

Radar

De Amerikaanse senaat nam eerder deze week het besluit om alle leveringen betreffende de F-35 te stoppen, zolang Turkije de plannen doorzet voor de aankoop van de Russische luchtdoelraketten. Russische adviseurs zouden met de radar van het raketsysteem gemakkelijk van dichtbij gevoelige informatie kunnen verzamelen over de F-35. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde voor Rusland en mogelijke andere opponenten van Amerika (en haar bondgenoten).

Toeleverancier

De Turkse luchtvaartindustrie is echter een grote toeleverancier van onderdelen voor de F-35 productielijn. Ook is er een grote onderhoudsfaciliteit voor de F-35 in Turkije. Lockheed Martin zou al druk op zoek zijn naar alternatieve toeleveranciers. Fokker Elmo (onderdeel van GKN Aerospace) heeft een locatie in Turkije, waar onderdelen voor de F-35 worden geproduceerd. In hoeverre Fokker Elmo problemen zal ondervinden van het Turks-Amerikaanse conflict, zal nog moeten blijken.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close