fbpx
737 MAXEditors choiceIncidentenNieuwsProfessionalVliegtuigen

‘Piloten Ethiopian volgden Boeing-instructies voor crash’

De piloten van de gecrashte Ethiopian Airlines-vlucht ET302 volgden de Boeing-instructies om het anti-overtreksysteem van de Boeing 737 MAX 8 uit te schakelen, zo meldt de Wall Street Journal op basis van personen betrokken bij het onderzoek.

Noodprocedures

Volgens de Amerikaanse krant zouden de piloten de officiële noodprocedures van Boeing hebben gevolgd om het MCAS anti-overtreksysteem uit te schakelen. Toen bleek dat die procedures niet werkten, probeerden zij op een andere manier het vliegtuig terug te laten keren naar het vliegveld. Dit lukte niet, waarop het toestel neerstortte.

Vier

Reuters meldt, op basis van bronnen bekend met het onderzoek, dat het MCAS-systeem zich tot vier keer toe opnieuw opstartte nadat de piloten het systeem handmatig hadden uitgeschakeld.

Twijfel

Hoewel het onderzoek naar de oorzaak van de crash nog loopt, zorgt deze onthulling dat de voorgaande beweringen van Boeing en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA in twijfel worden getrokken. Beide instanties zeiden namelijk dat door de instructies te volgen het MCAS-systeem uitgeschakeld kan worden, en het systeem het toestel niet meer naar beneden blijft duwen.

Tijd

Boeing is bezig met een update voor het systeem, maar heeft volgens de FAA langer de tijd nodig om de software-update volledig uit te voeren. De aanleiding van de software-update zijn twee crashes met een MAX-toestel. Bij de crash van de Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines kwamen 157 mensen om het leven. Het was de tweede Boeing MAX die in korte tijd verongelukte. Vijf maanden ervoor stortte eenzelfde vliegtuig van Lion Air neer. Na de crash van het toestel van Ethiopian besloten overheden en luchtvaartmaatschappijen de Boeing 737 MAX voorlopig aan de grond te houden.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button