fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

10.000 en één! | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan gisteren, vloog Mr. Mustang, Lee Lauderback, zijn 10.000e uur op zijn oude, vertrouwde Mustang TP-51 Crazy Horse.

Het was een feestje-in-feest op Sun & Fun 2019. Alle hoofdrolspelers waren erbij. KT, de bijzonder hartelijke PR-vrouw van de club, en natuurlijk de Lauderback twin brothers, die de inmiddels vijf (!) Mustangs van Stallion-51 vlekkeloos onderhouden. Volgens mij is er – zeker ook dankzij die twee – in bijna dertig jaar nog geen één serieus incident geweest. En dat met pakweg tachtig jaar oude vliegtuigen…

Ik mocht in 2004, tijdens één van die tienduizend uren, Lee’s wereldvermaarde instructie krijgen. En wel in datzelfde toestel, de Crazy Horse. Een machtige ervaring.

Een stuk of drie, vier one-liners herinner ik me nog steeds. Met name die sonore stem in de David Clark, met die lichte southern drawl“Goef flaa baa pressures oonly”.

Ik mag trots zeggen dat hij me – best ongebruikelijk – de landing ook liet doen; ik voelde alleen wat lichte inputs op de voeten toen we al lang en breed met drie wielen op het asfalt stonden. Ik begreep ook waarom: ik had een week van tevoren àlle briefings en àlle debriefings mee-aangehoord van àlle piloten die bij Stallion hun uurtjes kwamen doen. 

Ik wist tot de seconde nauwkeurig wat de vlucht ging inhouden, inclusief de rolls, de cubans en de stalls die Lee je allemaal één keer voor doet, en waar hij je vervolgens doorheen praat als je ze zelf uitvoert. Door het voorwerk kon hij me goed regisseren, en dat gaf hem blijkbaar het vertrouwen om me te laten landen. Aanrader als u iets dergelijks overweegt: bereid uw vlucht van minuut tot minuut voor op de grond.

Het was erg mooi dat ik gisteren – eigenlijk toevallig – bij ’s mans bijzondere jubileum aanwezig kon zijn.

“Mustangs forever!”, zoals Lee zelf altijd zegt. 

Goof Bakker

Zie ook: www.stallion51.com

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nlwww.upinthesky.nl, en binnenkort ook weer een artikel in NRC over Tom Reilly’s Twin Mustang.

PS dichter bij huis kunt u ook een Stallion-achtige ervaring opdoen: in de Scat VII van het Belgische Vintage Flights. Op Lelystad kunt u de dubbel-bestuurde Trusty Rusty vliegen, en Tom van der Meulens Damn Yankee heeft een extra stoeltje op de plaats van de radiostack

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button