fbpx
IncidentenMilitairNieuwsNL NieuwsOpmerkelijkProfessional

Incident met F-16 bij Vlieland was zelfbeschieting

Het incident met een F-16 begin dit jaar bij Vlieland, was een zelfbeschieting. Dat heeft de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) bekendgemaakt.

Schade

Op 21 januari van dit jaar liep een op vliegbasis Leeuwarden gestationeerde F-16 aanzienlijke schade op tijdens een schietoefening. Dat gebeurde op het oefenterrein voor jachtvliegtuigen en helikopters de Vliehors op Vlieland.

Motor

De IVD onderzoekt het incident. “Tijdens de oefening heeft minstens één afgevuurd patroon de zijkant van één van de F16’s geraakt en zijn delen van de afgeschoten munitie in de motor terecht gekomen” aldus de Inspectie. De F-16 liep behalve aan de motor, ook schade op aan de beplating.

Noodprocedures

Het incident gebeurde tijdens oefeningen waarbij met het boordkanon een oefendoel werd beschoten. “De vlieger heeft de vlucht afgebroken, de benodigde noodprocedures uitgevoerd en het vliegtuig richting de Vliegbasis Leeuwarden gestuurd, vergezeld door de andere F-16. Beide vliegtuigen zijn na de vlucht zonder problemen geland op de Vliegbasis Leeuwarden, waarna de schade aan één van de vliegtuigen werd geconstateerd.”

Bemanning

Met het onderzoek wil de IVD boven tafel krijgen hoe de schade aan het vliegtuig is ontstaan. “En of er tijdens de oefening sprake was van enig gevaar voor de vliegtuigbemanning en de bemanning van de Vliehors.” De Inspectie wil ook achterhalen of er lessen zijn te trekken uit het voorval. De IVD onderzoekt daartoe de documenten, praat met betrokkenen en verantwoordelijken en voert praktijktests uit.

Defensie

“De Inspecteur-Generaal Veiligheid zal het rapport aan de bewindspersonen van Defensie aanbieden. Zij sturen het vervolgens conform de Aanwijzingen inzake de rijksinspecties, al dan niet voorzien van een beleidsreactie, binnen zes weken naar de Tweede Kamer”, besluit de IVD. Het rapport wordt dan ook door de dienst gepubliceerd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button