fbpx
ColumnColumn GoofNaast het nieuws

Twin baptism | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan gisteren, was ik aanwezig bij het eerste officiële optreden van de XP-82 Twin Mustang. 

Eíndelijk, kan ik zeggen. Want afgelopen september ben ik vergeefs naar Oshkosh getogen om ‘m te zien. En met collega Brouwer heb ik vijf jaar geleden zelfs twaalf uur in de auto gezeten om Het Onderhanden Project te gaan aanschouwen. Helemaal in Douglas, Georgia.

Nu is-ie – vliegend – op Sun & Fun. Om acht uur des morgens krijg ik een mailtje van Mark van Klinken, die altijd alles weet: ‘De ‘XP-82’ schijnt om tien uur te komen’. Ik ben er om negen. Maar niemand blijkt van de komst op de hoogte. De tientallen met GUIDE-buttons, INFORMATION-badges en FOLLOW-ME-hesjes uitgeruste bobo’s weten soms zelfs niet eens waar ik het over heb. De announcer wauwelt eindeloos door over de zeer gewaardeerde sponsors van Sun & Fun 2019. Niks over de XP-82. Niks.

Maar opeens is-ie daar. Letterlijk en figuurlijk out of the blue. De Parel der Warbirds, de Langverwachte, de Dubbel-Gekruisde, de Vreemdste Duck in de Bite. En wat een strange silhouette!

In de zon staat-ie even later te stralen. De twee props zorgvuldig op + + gezet (ik vind XX mooier). De laatste poetsdoek wordt er overheen gehaald. Top-restaurateur Tom Reilly en de piloot houden een praatje, constant onderbroken door allerlei rond-daverende Blue Angels, die tussen elf en uur twaalf het luchtruim geclaimd hebben, en daar schandalig misbruik van maken. Maar tussendoor wordt veel geapplaudisseerd, en veel dank uitgesproken. Elf jaar is er met acht man aan gewerkt.

“Om zeven uur is in het Sun & Fun Auditorium een uitgebreide briefing”, meldt Tom nog tot alle aanwezigen, die zich alweer over het immense show-terrein beginnen te verspreiden. “Komt daar allen heen!”

Zes uur later blijkt er, behoudens een twintigtal vrienden en medewerkers van Tom, niemand te zijn komen opdagen. Eigenlijk alleen een ouwe vent met een snor en een petje, uit Holland.

Goof Bakker

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nlwww.upinthesky.nl

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button