fbpx
Editors choiceLiefhebberMilitairNieuwsNL Nieuws

Bijtanken in de lucht beoefend tijdens EART | Video

Tegelijkertijd met de oefening Frisian Flag, vindt op de vliegbasis Eindhoven de oefening EART (European Air Refuelling Training) plaats. Aan de oefening nam onder meer een Airbus A330 Voyager tanktoestel mee van de Royal Air Force – het type dat de Nederlandse KDC-10 zal gaan opvolgen. Up in the Sky vloog mee met de Britse A330 Voyager en een Duitse Airbus A310 tanker.

Sinds 2014 organiseert het European Air Transport Command (EATC) op Eindhoven een oefening voor tankerbemanningen. Door deze oefening te laten samenvallen met Frisian Flag, is er een wederzijds voordeel. De gevechtspiloten kunnen voldoende oefenen met bijtanken in de lucht, terwijl tankercrews vaardigheden kunnen oefenen die normaliter niet mogelijk zijn, zoals formatievliegen.

Duitse Eurofighter Typhoon wordt bijgetankt door Duitse A310 MRTT © Remco de Wit

Vervangen

De Britse A330 Voyager en de Duitse A310 MRTT tanker zijn alleen uitgerust met bijtankslangen, die tijdens de vlucht uitgerold worden. De A330’s die de KDC-10 zullen vervangen, zullen naast de slang ook worden uitgerust met een bijtankstang onder de romp, zoals de KDC-10 heeft. Nederlandse F-16’s en F-35’s kunnen alleen worden bijgetankt met een dergelijke bijtankstang.

RAF A330 Voyager tanker, gezien vanuit Duitse A310 MRTT tanker © Remco de Wit

Manoevreren

Op onderstaande video is te zien hoe een Duitse Eurofighter Typhoon aankoppelt aan de bijtankslang. De piloot van de Typhoon moet de bijtankbuis in de ‘mand’ aan het uiteinde van de slang manoevreren. Zeker tijdens turbulentie en in slecht zicht is dit niet heel eenvoudig, zoals ook op de video te zien is.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button